Szijjártó-Kelemen találkozó: a román-magyar viszonyról is tárgyaltak

Az erdélyi magyarság helyzetéről és a román-magyar viszonyról tárgyalt a menekültválság kontextusában a magyar külügyminiszterrel Kelemen Hunor. Szijjártó Péter szerdán fogadta hivatalában az RMDSZ elnökét.

„A külügyminiszternek elmondtam, bennünket mindig aggaszt, amikor Romániában a román nacionalizmus és idegengyűlölet felerősödik. Nem vagyunk érdekeltek abban, hogy a román-magyar viszony kiéleződjön” – tájékoztatta a Maszolt a találkozóról Kelemen Hunor. Szavai szerint mivel Romániában még a menekültek nem jelentek meg, a felkorbácsolt idegengyűlölet a magyarság ellen irányul, és ezt az RMDSZ aggodalommal figyeli.

„Úgy látom, hogy a román közvéleménynek a nagy többsége, közel 70 százaléka a menekültek ügyében hasonlóan gondolkodik a térség más államainak (Csehország, Szlovákia, Magyarország) polgáraihoz. Ez azért is fontos, mert ezeknek az országoknak nem ártana minél gyakrabban közösen fellépni, közös álláspontokat kialakítani, megoldásokat megfogalmazni, amelyeket tovább lehet vinni Brüsszelbe” – magyarázta a politikus.

Arra a kérdésünkre, milyen szerepe lehet az RMDSZ-nek a magyar-román diplomáciai viszony alakulásában, Kelemen Hunor kijelentette: a szövetségnek higgadtnak kell maradnia. „Az elmúlt napokban is nyugodtak maradtunk, azt mondtuk a román politikusok és a román közvélemény felé, hogy a menekültkérdést nem szabad a két ország közötti nézeteltérések kiélezésére használni, nem kell hisztérikusan reagálni, ha Magyarország sajátos módon – ideiglenesen kerítésekkel – védi a határait” – részletezte a szövetségi elnök.

Nyilatkozatában arra utalt, hogy az elmúlt két hétben diplomáciai csörte bontakozott ki Magyarország és Románia között. A konfliktust egyfelől a román-magyar határra épülő magyar kerítés, másfelől a román miniszterelnök szokatlanul kemény Budapest-ellenes kirohanásai okozták. Victor Ponta nyilatkozatai miatt a magyar külügy bekérette a budapesti román nagykövetet, és hasonlóan járt el a bukaresti magyar nagykövettel a román külügy is.

Szerdán egyébként Kelemen Hunor tárgyalt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel is. „Rendszeresen szoktam tárgyalni magyarországi kormányzati politikusokkal, és minden egyes találkozón a közös ügyeinkről, közös problémáinkról beszélgetünk, ez így történt most is. A RMDSZ és a magyar kormány szokásos konzultációinak sorába illeszkedik ez a két találkozó” – mondta a szövetségi elnök.

Kapcsolódók

Kimaradt?