A szakadárok jövő évre halasztanák a választásokat a Donyec-medencében

A kelet-ukrajnai szakadárok azzal a javaslattal készülnek előállni az úgynevezett összekötő csoport keddi minszki ülésén, hogy a Donyec-medencében halasszák 2016. február 21-re a helyhatósági választásokat.

 

A szakadárok egyik hírportálja szerint ezt Vladiszlav Dejneho közölte, aki az önkényesen kikiáltott Luhanszki Népköztársaságot képviseli a válság tárgyalásos rendezésére életre hívott - Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló - háromoldalú összekötő csoporttal folytatott tárgyalásokon.

Szavai szerint annak érdekében teszik ezt a javaslatot, hogy a konfliktus politikai kérdéseinek rendezése elmozduljon a holtpontról. Elmondása alapján kidolgoztak egy intézkedési tervet, határidőkkel. Ebben a választások új időpontra való halasztása mellett javasolják a Donyeck és Luhanszk megye egyes területeinek nyújtandó különleges jogállás állandósítását, külön választási törvény elfogadását az említett területekre vonatkozóan, amnesztiát a fegyveres konfliktus mindkét oldalán részt vevők számára, a Kijev által terrorellenesnek nevezett hadművelet leállítását és a gazdasági blokád megszüntetését. Dejneho szerint cselekvési tervük összhangban van a hatályos ukrán jogszabályokkal és a nemzetközi normákkal.

Petro Porosenko elnök október 25-re írta ki a helyhatósági választásokat Ukrajnában. A donyecki szakadár népköztársaságban viszont október 18-án, a luhanszkiban pedig november 1-jén terveznek saját voksolást rendezni. Porosenko elnök korábban leszögezte, hogy a minszki békefolyamat végét jelentheti az, ha a szakadárok megrendezik "illegális álválasztásaikat". Kijev értelmezése szerint ugyanis a fehérorosz fővárosban februárban létrejött egyezség értelmében Ukrajna egész területén, azaz a szakadárok ellenőrizte térséget is beleértve, egy időben, összehangoltan kell helyhatósági választásokat tartani. Az elnöki hivatalban a múlt hét végén közölték, hogy Kijev nemzetközi partnereivel együtt cselekvési tervet dolgoz ki arra az esetre, ha a szakadárok megrendezik saját választásaikat.

Kimaradt?