Exi poll: a Sziriza nyerte a görögországi választásokat

Az első exit poll szerint a baloldali Sziriza kapta a szavazatok 30-34 százalékát a vasárnapi görögországi parlamenti választásokon. A konzervatív Új Demokrácia 28,5-32,5 százalékra jött ki. A szavazatszámlálás végére még bármi megtörténhet.

Minden jel szerint negatív rekordot döntenek a görögök a vasárnapi parlamenti választáson. A Guardian idézi az egyik 600 fős szavazókör adatát: egy órával az urnazárás előtt - ami román idő szerint hét órakor volt -, 200-an adták le voksukat, míg korábban ilyenkor már bőven 300 felett szokott lenni a részvétel. Hasonló hírek érkeztek más helyekről is, volt olyan választó, aki azt hitte zárva van megszokott szavazóhelyisége, olyan kevesen voltak a januári parlamenti választáson, illetve a június népszavazáson nyüzsgő helyiségben.

Az MRB közvélemény-kutató cég a modernkori görög történelem legkisebb részvételére számít. Van olyan politológus, aki attól tart, hogy ha 50 százaléknál alacsonyabb arány alakul ki, akkor görög viszonylatban "elégtelen" lesz a kormány politikai felhatalmazása. Más szóval bármilyen reformot hajt végre, azt "illegitimnek" fogják tekinteni az emberek.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?