Újabb diplomáciai szóváltás volt Budapest és Bukarest között

„Autista és elfogadhatatlan cselekedet”, amely sérti az Európai Unió szellemiségét – jelentette ki szombat este Bogdan Aurescu bukaresti külügyminiszter a magyar határzárról. Ezt Budapest most sem hagyta válasz nékül. 

A magyar külgazdasági és külügyminiszter bírálta román kollégája arról szóló szombat esti szavait, hogy a határok lezárása "autista és elfogadhatatlan cselekedet", amely sérti az Európai Unió szellemiségét.

Szijjártó Péter - a tárca MTI-hez eljuttatott közleménye szerint - úgy reagált: "több szerénységet várnánk el a bűnvádi eljárás alatt álló román miniszterelnök külügyminiszterétől". A miniszter hozzáfűzte: Bogdan Aurescunak semmi alapja sincsen arra, hogy sértegesse Magyarországot, a magyar embereket.

"Mi egy több mint 1000 éves állam vagyunk, amely történelme során többször kellett, hogy megvédje nemcsak magát, hanem Európát is. Ez most is így lesz, ha tetszik a román külügyminiszternek, ha nem" - jelentette ki. A közlemény szerint a Külgazdasági és Külügyminisztérium hétfőre bekérette Románia budapesti nagykövetét.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?