Együttműködhet az USA és Oroszország a szír helyzet kezeléséért

A washingtoni Fehér Ház közölte, hogy továbbra is hajlandó taktikai megbeszélésekre Oroszországgal a szíriai háborúval kapcsolatban. Az amerikai védelmi minisztérium elismerte, hogy szükség lehet ilyen megbeszélésekre a tévedések elkerüléséért, az azonban nem derült ki, hogy ezekre milyen feltételekkel és mikor kerülhetne sor.

Az Egyesült Államok hevesen ellenzi, hogy Oroszország támogatja Bassár el-Aszad szíriai elnököt, amerikai tisztviselők szerint naponta két orosz teherszállító repülőgép érkezik a szíriai kormány ellenőrzése alatt álló Latakia településen található légi támaszpontra, ahol korábbi értesülések szerint mintegy kétszáz orosz tengerészgyalogos, harckocsik, lövegek és más eszközök vannak.

Moszkva mindeddig tagadta, hogy légi bázist építene Szíriában, és Valíd Moallem szíriai külügyminiszter is tagadta az állami tévének nyilatkozva, hogy orosz katonák harcolnának Szíriában a kormányerők oldalán. Ha erre szükség lesz, akkor majd megkérik erre Oroszországot - mondta a vs.hu cikke szerint.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő erre úgy reagált, hogy Moszkva kész párbeszédet folytatni Washingtonnal Szíria kérdésében.

Kapcsolódók

Kimaradt?