Vécébe zárkózó utas miatt ürítették ki az Amszterdam-Párizs expresszt

Őrizetbe vett egy férfit a holland rendőrség pénteken, amiért bezárkózott az Amszterdam és Párizs között közlekedő szuperexpressz mosdójába, és órákon át nem volt hajlandó kijönni onnan.

A vonatot elővigyázatosságból kiürítették Rotterdam központi pályaudvarán, a hatóságok ugyanis attól tartottak, hogy az ajtót közel két órára magára záró utasnál robbanószerkezet van. A Thalys expresszvonat mellett a pályaudvar egy részét is kiürítették.

A rendőrök átkutatták a szerelvényeket és a férfinél talált hátizsákot, eddig azonban nem találtak sem fegyvert, sem robbanóeszközt. A NOS televíziós csatorna felvételein látható volt, amint erősen felfegyverzett rendőrök átkutatják a vonatot. A helyi sajtó tájékoztatása szerint a férfit, akinek a kilétét nem közölték, kórházba szállították, mert őrizetbe vételekor zihálni kezdett.

A történtekre kevesebb mint egy hónappal azután került sor, hogy egy, a radikális iszlám mozgalommal kapcsolatban álló, erősen felfegyverkezett marokkói férfi lövöldözni kezdett az Amszterdam és Párizs között több száz kilométeres sebességgel közlekedő szuperexpresszen.

A vonatot Arras észak-franciaországi város pályaudvarán leállították, ahol az utasokat evakuálták. A sebesültek között egy-egy francia, brit és amerikai volt. A lövöldözőt két szabadságos amerikai katona és egy diák dulakodás után ártalmatlanná tette, majd a rendőrség letartóztatta.

Az eset után többen a nemzetközi vonatok biztonságának megerősítésére szólítottak fel Európában. A Belgium, Franciaország, Hollandia és Németország között közlekedő Thalys vonatokon a Párizst Londonnal és Brüsszellel összekötő Eurostar-járatokkal ellentétben nem világítják át a csomagokat.

Kimaradt?