Elaknásított vidéken kell átgázolniuk a menekülteknek Horvátországban és Boszniában

Komoly veszéllyel néznek szembe a menekültek, ha a magyar határzár miatt inkább Horvátország felé veszik az irányt, és esetleg letérnek az utakról. Ugyanis elaknásított területeken kell áthaladniuk, amiből Horvátországban van egypár, az egyik legveszélyesebb övezet éppen a horvát-szerb határ közelében húzódik.

Horvátországban a kilencvenes évekbeli délszláv háború maradványaként még ma is nagyon sok aknagyanús terület van. Ezeket folyamatosan számolják fel, de a Horvát Aknamentesítő Központ még 2014-ben is 505 négyzetkilométer olyan területet tartott nyilván, amelyen aknák vagy fel nem robbant robbanóeeszközök lehetnek. A probléma 10 megyét és 77 települést érint, és a hatóság becslése szerint 50 966 akna lehet a területükön.

Akkor se járnak jobban, ha Bosznia-Hercegovina felé vágják le az utat, ott ugyanis még több az akna. A Bosznia-Hercegovinai Aknamentesítő Központ adatai szerint az aknagyanús terület 1176 négyzetkilométer, az ország területének több mint 2 százaléka. Több mint 19 ezer aknamezőt tartanak nyilván, és a becslés szerint még 120 ezer aknát és robbanószerkezetet kell megtalálniuk.

Kapcsolódók

Kimaradt?