Fegyvernyugvás idején öltek meg ukrán katonákat

A szeptember 1-jén életbe lépett újabb tűzszünet óta most először haltak meg harcok következtében ukrán katonák. A kijevi hadműveleti parancsnokság hétfői jelentésében arról írt, hogy feszültebbé vált a helyzet a frontvonalnál. Két ukrán katona életét vesztette egy pedig eltűnt a kelet-ukrajnai harcok övezetében - közölte Andrij Liszenko, az elnöki hivatal hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján.

Míg az elmúlt napokban néhány elszórt lövöldözést leszámítva alapvetően betartották a szakadárok a fegyvernyugvást, addig gránátvetők és kézi lőfegyverek mellett ismét nagy kaliberű tüzérségi fegyvert - golyószórót - is bevetettek az ukrán fegyveres erők ellen. Az elmúlt nap éjszakáján nyolcszor sértették meg a tűzszünetet a szakadárok. 

A katonák állásai elleni támadások hétfőn is folytatódtak, a két megyeszékhely, Donyeck és Luhanszk között fekvő Artemivszk környékére összpontosultak. A parancsnokság közölte, hogy a fegyverszüneti megállapodásnak megfelelően az ukrán fegyveres erők nem reagáltak a szakadárok "provokációs jellegű" támadásaira.  

Közben az ukrán határőrök elfogtak két határsértő orosz katonát Luhanszk megyében. Az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) megállapította, hogy az illegális határátlépők, akik jelzés nélküli orosz katonai egyenruhában gyalogosan hatoltak be Ukrajna területére, két - 25, illetve 22 éves - testvér, akik Voronyezs közelében Glubokoe faluból származnak. Az idősebb közülük szerződésesként szolgál az orosz fegyveres erők egy harckocsizó dandárjában, az egyik szakasz parancsnokhelyettese, a fiatalabb pedig munkanélküli. Mindkettőjüket őrizetbe vették, jelenleg az SZBU-nál azt próbálják kideríteni, hogy milyen céllal érkeztek Ukrajnába. Egyikőjük kihallgatásakor azt állította, azért jöttek át Luhanszk megyébe, hogy sertéseket vegyenek az egyik határhoz közeli falu piacán. 

Májusban két orosz hírszerző tisztet fogtak el Luhanszk megyében a frontvonal ukrán ellenőrzésű oldalán. Ellenük már elindult az eljárás, a luhanszki szakadárokkal való együttműködésük miatt terrorszervezetben való részvétellel vádolták meg őket.

Kapcsolódók

Kimaradt?