Keddtől „új időszámítás” kezdődik Magyarországon menekültügyben

Szeptember 15-től, keddtől szinte nullára csökken annak az esélye, hogy valaki menekültstátuszt szerezzen Magyarországon. A legális csatornákon próbálkozókat Szerbiába toloncolhatják vissza nagyon könnyen, az illegálisan érkezőkre pedig kiutasítás és börtön várhat – emlékeztettek hétfő este a magyar lapok.

A parlament által elfogadott menekültügyi törvénycsomag egyszerre 10 törvényt is módosított, ezek fognak hatályba lépni kedd 0 órától. A módosítások között szerepel, hogy gyorsulnak a  menekülteljárással kapcsolatos ügyintézések, és az, hogy a tiltott határátlépés bűncselekménnyé változik (eddig szabálysértés volt). A csomagban szerepel az a változtatás is, hogy a kormány bizonyos számú tiltott határátlépő esetén kihirdetheti a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet - erről a keddi kormányülésen dönt majd a kabinet.

A válsághelyzet kihirdetése speciális jogokat ad a rendőrségnek és lehetővé teszi a hadsereg bevetését is. Arról azonban, hogy a katonák pontosan milyen feladatokat láthatnak el, majd egy hét múlva szavaz a parlament. A jelen helyzethez képest addig azonban ez sok változást nem jelent, ugyanis most is ott állnak a fegyveres katonák a határon. A válsághelyzetben azonban például operatív törzs irányítja majd a feladatokat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?