„A TVR területi hálózata nélkülözhetetlen a minőségi közszolgálatiság biztosításához”

A Román Televíziónál (TVR) kialakult válság a területi stúdiókat is veszélyezteti közszolgáltatói küldetésük teljesítésében – nyilatkozta Winkler Gyula EP-képviselő csütörtöki felszólalásában az európai regionális televízió jövőjéről szóló vita keretében, amelyet az Európai Parlament Hagyományos Kisebbségek, Nemzeti Közösségek és Nyelvek kérdésével foglalkozó Frakcióközi Munkacsoportja (Kisebbségi Intergroup) szervezett meg Strasbourgban. 

A vitafórumon részt vett az Európai Regionális Televíziók Szövetségének (CIRCOM) küldöttsége Jean-Marc Dubois elnök vezetésével. A Román Televízió is tagja a páneurópai szervezetnek. 

„Az idén nyáron folytatott tárgyalások alkalmával megegyeztünk abban, hogy a területi hálózattal rendelkező közszolgálati televízióknak nagyon fontos szerepe van a regionális nemzeti és nyelvi kisebbségek életében, identitásuk megőrzésében. Akkoriban Ön, a CIRCOM nevében az európai képviselők támogatását kérte a regionális közszolgálati televíziók közösségi fontosságának elismerésében, az európai intézmények és törvényhozás szintjén. Ezúttal én kérem a szövetség szakmai támogatását a TVR esetében kialakult válsághelyzet kapcsán. Jelzések vannak arról, hogy az intézmény strukturális átalakítása, valamint a felhalmozott pénzügyi adósság rendezése az öt területi stúdió tevékenységének korlátozásához vezethet. A tervezett intézkedés negatívan befolyásolhatja a Román Televízió közszolgálati jellegét, valamint nehézségeket okozna a magyar és német nyelvű szerkesztőségek tevékenységében a kolozsvári, temesvári és marosvásárhelyi stúdiók esetében” – fogalmazott Winkler Gyula.

Az RMDSZ EP-képviselője úgy véli: a közszolgálati televízió Romániában mély reformot igényel, ez azonban nem vezethet a területi stúdiók tevékenységének korlátozásához. Elmondása szerint, a Román Televízió öt területi stúdiója nélkülözhetetlenek a helyi közösségek, beleértve a nemzeti kisebbségek számára nyújtott közszolgáltatás minőségének szempontjából.  

A résztvevők megvitatták a regionális közszolgálati televíziók tevékenységének jelentőségét a demokrácia, a sokszínűség és a helyi kultúrák  és hagyományok megerősítésében.

A megbeszélést követően Jean-Marc Dubois elnök bejelentette, hogy az általa képviselt szervezet jelen lesz az október 12-én kezdődő Régiók Napjain Brüsszelben, ahol – az EP képviselők támogatásával – folytatni akarja a regionális televíziók fontosságának elismerését célzó tevékenységét az európai intézményekben.

Nem sokkal korábban Kelemen Hunor szövetségi elnök a RTT adóságainak elengedését javasolta első lépésként a válság kezelésére. A sürgősségi intézkedést egy szerkezeti átalakítás követné anélkül, hogy ez a folyamat az újságírókat köztisztviselőkké változtatná.

Kapcsolódók

Kimaradt?