Zöld utat kapott az iráni atomprogram

Meggátolták az iráni nukleáris program korlátozására vonatkozó megállapodás elvetéséről szóló republikánus indítvány napirendre tűzését csütörtökön ügyrendi szavazáson az amerikai szenátus demokrata tagjai.

Ezzel a demokrata honatyák biztosították, hogy az elnöki vétó alkalmazása nélkül is életbe léphessen a hatok (az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország), valamint Teherán által július 14-én Bécsben megkötött atomalku, megakadályozva, hogy a republikánusok kisiklathassák azt. A szenátus 58-42 arányban szavazott a határozattervezet napirendre tűzése mellett, ehhez azonban legalább 60 szavazatra lett volna szükség. Csak négy demokrata szenátor - Charles Schumer, Bob Menendez, Ben Cardin és Joe Manchin - voksolt a republikánusokkal együtt.

A szavazás eredménye Barack Obama elnök második kormányzati ciklusának jelentős külpolitikai győzelme előtt nyitja meg az utat. Obama nyilatkozatban üdvözölte, hogy "a szenátus olyan történelmi lépést tett meg, amely biztosítja azt, hogy az Egyesült Államok együttműködjön nemzetközi partnereivel, hogy lehetővé tegyék az átfogó és hosszú távú egyezség végrehajtását, amely megakadályozza Irán nukleáris fegyverhez jutását".

A Fehér Ház tájékoztatása szerint az elnök csütörtökön több mint félezer rabbi előtt beszélt a szeptember 13-án beköszöntő zsidó újév alkalmából és leszögezte, hogy az iráni nukleáris program korlátozásáról, valamint az Irán elleni szankciók enyhítéséről szóló megállapodás összhangban áll az Egyesült Államoknak az Izrael biztonsága iránti megingathatatlan elkötelezettségével. Kifejezte készségét, hogy az egyezmény végrehajtásával párhuzamosan párbeszédet folytasson Izrael biztonsága és az amerikai-izraeli kapcsolatok további erősítéséről. 

Az amerikai törvényhozásnak elvileg hat hete lett volna annak eldöntésére, hogy támogatja-e az iráni nukleáris megállapodást, a határidő szeptember 17-én jár le. Noha a képviselőház még nem szavazott az ügyben, a csütörtöki szenátusi ügyrendi voksolás megszüntette az atomalku megtorpedózásának lehetőségét.

Kapcsolódók

Kimaradt?