Menekült családok befogadására kérte a pápa a templomokat

Ferenc pápa arra szólított fel vasárnap minden európai plébániát, vallási közösséget, rendházat, hogy fogadjon be egy menekült családot, és bejelentette, hogy ebben példát fog mutatni, élen fog járni az általa vezetett római egyházközség és a két vatikáni plébánia, amelyek már "a következő napokban" megteszik a lépést.
 
A világ katolikus egyházának feje az úrangyala imádság (Angelus) előtt a római Szent Péter téren elmondott beszédében azt mondta, hogy ez legyen konkrét gesztus, amelyet a decemberben kezdődő szentév, az irgalmasság éve előkészítésének jegyében tegyenek meg a vallási közösségek. "Magukhoz a lelkipásztorokhoz, testvéreimhez, az európai püspökökhöz fordulok most, és arra kérem őket, hogy támogassák felhívásomat minden egyházközségben" - tette hozzá.
 
"Annak a több tízezer menedékkérőnek a tragédiájával kapcsolatban, aki a halál elől menekül, háború és éhínség áldozata, vagy úton van egy reménybeli szebb élet felé, az evangélium arra tanít bennünket, hogy legyünk felebarátai a legkisebbeknek és a leginkább magukra hagyottaknak, adjunk nekik kézzelfogható reményt" - hangsúlyozta.
 
 
Nem elég, ha csak bátorságra, türelemre biztatjuk őket - mondta a pápa a római Szent Péter téren összegyűlt több tízezer hívő előtt, hozzátéve: harcolni kell a remény beteljesítéséért.
 
Utalva arra az evangéliumi tanításra, amelyben Jézus meggyógyít egy süketnémát, a pápa kijelentette: "Megtörtént a csoda: meggyógyultunk az önzés süketségéből és az önmagunkba fordulás némaságából."
 
Ferenc pápa végül rámutatott: "amikor a párok, a családok, a közösségek, a plébániák, az országok bezárkóznak, ez belőlünk jön, és semmi köze Istenhez". Felidézte Kalkuttai Boldog Teréz anya példáját, mert az egyház szeptember 5-én, halála évfordulóján emlékezik meg a misszióalapító apácáról.
 
Címlapi illusztrációnk forrása: thetablet.org

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?