Buszokkal szállítanák el a menekülteket Hegyeshalomig

Autóbuszokkal szállítaná el a menekülteket az éjszaka folyamán a Keleti pályaudvartól és az M1-es autópályáról Hegyeshalomig – döntötte el péntek este Budapesten a központi operatív törzs.

A központi operatív törzs úgy döntött, hogy az éjszaka folyamán buszokat vezényel a Keleti pályaudvarhoz és a M1-es autópályához, és felajánlják az ott tartózkodó bevándorlóknak, hogy a hegyeshalmi határátlépési ponthoz szállítják őket - jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter péntek esti rendkívüli sajtótájékoztatóján, a Parlamentben, miután a bevándorlási helyzet miatt ülésezett a központi operatív törzs.

A tárcavezető elsődleges szempontnak nevezte, hogy Magyarország közlekedése ne bénuljon meg a következő 24 órában. Arra kérte a bevándorlókat, hogy a közlekedés és az élet védelme érdekében vegyék igénybe a kormány segítségét. Ebben egyúttal a civilek - köztük a Magyar Máltai Szeretetszolgálat - közbenjárását is kérte.

Jelezte azt is, a buszos szállítás nem jelenti automatikusan, hogy a bevándorlók elhagyhatják az országot. Bécs hozzájárulása szükséges ahhoz, hogy beléphessenek Ausztriába - mondta, hozzáfűzve, hogy Magyarország továbbra is megpróbálja regisztrálni a bevándorlókat, de "erőszak árán nincs regisztráció". Megjegyezte, szükség esetén a vámosszabadi menekülttábor biztosíthatja majd az érintett bevándorlók ellátását.

A tájékoztatón elhangzott, hogy a Hegyeshalomhoz utaztatáshoz körülbelül száz busz áll majd rendelkezésre. A buszok előkészítését megkezdték a Volán, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Rendőr-főkapitányság és a Belügyminisztérium koordinációjában.

Lázár János elmondta, a magyar kabinet várja az osztrák kormány álláspontját a ki- és beléptetés feltételeiről. Kifejtette: tájékoztatták az osztrák kormányt a kialakult helyzetről, ahogyan arról is, hogy 1200 bevándorló tart Ausztria határai felé.

Kapcsolódók

Kimaradt?