A 71 menekült már Magyarországon megfulladt a teherautóban

Az A4-es autópályán sorsára hagyott teherautóban talált 71 menekült nem sokkal elindulás után megfulladhatott, azaz már Magyarországon, hiszen a jármű rakodóterében mindössze egy-másfél órára elegendő oxigén volt. Az osztrák rendőrség pénteki beszámolója szerint nincs jele annak, hogy megpróbáltak volna kitörni a járműből.

A tragédia napján ugyanaz az elkövetői csoport további 81 embert csempészett át Ausztriába – mondták el a burgenlandi rendőrség Eisentadtban tartott sajtótájékoztatóján.

Hans Peter Doskozil burgenlandi tartományi rendőrfőnök szerint ez a 81 ember hasonlóan életveszélyes körülmények között volt, mint a másik 71 menekült. Ez a csoport azonban Golsban ki tudta magát szabadítani a járműből – derült ki a rendőrfőnök tájékoztatásából.

A csempészbanda ezt a második csoportot augusztus 27-én szállította Ausztriába, vagyis ugyanazon a napon, amikor az A4-es autópályán a 71 halott menekültre rábukkantak. Ugyanolyan típusú, szintén légmentesen lezárt hűtőkocsiban utaztak a menekültek Magyarországon át Ausztriába, menet közben kétszer feszítővassal nyitották ki az ajtót, hogy levegőt kapjanak.

Kapcsolódók

Kimaradt?