Az év végén választanak parlamenti képviselőket a spanyolok

Spanyolországban decemberben lesznek a parlamenti választások – jelentette ki Mariano Rajoy miniszterelnök a COPE nevű rádiócsatornának adott interjújában.

A kormányfő elmondta: a spanyol parlament már tárgyalja a jövő évi költségvetést, és miután azt elfogadták a képviselők, bejelenti a választások hivatalos időpontját. Két dátum jöhet szóba: december 13-a és december 20-a, ezek közül a másodikat tartja a legvalószínűbbnek Mariano Rajoy.

A miniszterelnök az interjúban elutasította Katalónia Spanyolországtól való elszakadásának lehetőségét. „Esztelenségnek”, „nonszensznek” nevezte, hogy Artur Mas katalán elnök a szeptember 27-i katalán parlamenti választásokat úgy tekinti, mint törvényes döntést a függetlenségről.

Rajoy vezette győzelemre a 2011-es parlamenti választásokon a konzervatív spanyol Néppártot (PP), amely abszolút többséget szerzett az alsóházban. Hírügynökségi értékelések szerint most az elért gazdasági eredményekre építve igyekszik megőrizni hatalmát az év végén várható választásokon, amelyeken elemzők szerint a legtöbb mandátumot szerezheti meg, de abszolút többségre már nem számíthat. A felmérések szerint a Néppárt jelentősen megelőzi a második helyen álló szocialistákat. A konzervatívok kapták a legtöbb szavazatot a Spanyolországban tavasszal tartott helyhatósági választásokon is, de komoly veszteségként könyvelhették el, hogy sehol sem jutottak abszolút többséghez.

Kapcsolódók

Kimaradt?