Brüsszelben ülésezett az Európai Néppárt politikai közgyűlése

Szeptember 1-jén és 2-án Brüsszelben ülésezett az Európai Néppárt politikai közgyűlése. Az európai jobbközép pártokat tömörítő alakulat részletes vitán foglalkozott a külföldi bevándorlók által jelentett európai kihívásokkal. A keddi tanácskozáson Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője kifejtette, hogy az EPP álláspontját elsősorban az európai szintű összefogásra, valamint a közös felelősségvállalásra kell alapozni, nem a 28 tagállam egyéni felelősségére, ahogyan ez most történik.

„Európai megoldásokat kell keresni egy olyan válságra, amely egész Európára kihat. A megoldások számos konkrét és sürgősségi intézkedést feltételeznek, ezeket megfelelően kell finanszírozni. Az EU 2016-os költségvetésének elfogadása során meg kell vitatnunk a menekültüggyel összefüggésben több európai program és ügynökség finanszírozásának megnövelését” – mondta Winkler Gyula.

Az RMDSZ EP-képviselője hangsúlyozta, hogy a konfliktus-övezetekben kell hatékony intézkedéseket hozni a további menekült-hullámok megelőzése érdekében, nem tévesztve szem elől, hogy az EU nem egyedül felelős a menekült-kérdés kezeléséért, a nemzetközi közösség, elsősorban az ENSZ fel kell vállalja saját szerepét a rendezésben. Emlékeztetett arra, hogy a menekült-válság kapcsán Afrika és a Közel-Kelet mellett nem szabad figyelmen kívül hagyni az ukrajnai konfliktust sem. „Románia, Magyarország és Lengyelország számára fontos, hogy felkészüljenek egy kevésbé szerencsés ukrajnai fordulatra, amely új menekült-hullámot eredményezhet. Fontos, hogy megfelelően gondoskodjunk az Ukrajnában élő román és a magyar kisebbségi közösségek sorsáról, hiszen ők is áldozatai ennek a konfliktusnak” – mondta az EPP ülésén Winkler Gyula.

Az Európai Néppártnak új magyar tagpártja van, hiszen a Vajdasági Magyar Szövetség a korábbi megfigyelői státusa helyett elnyerte a teljes jogú tagságot. A brüsszeli politikai közgyűlés egyhangúan döntött a vajdasági magyar érdekképviselet felvételéről. „Az RMDSZ természetszerűen támogatta a VMSZ felvételét, hiszen újabb magyar közösség képviselőivel erősíthetjük a kisebbségi problémák megjelenítését és képviseletét az Európai Néppártban. A vajdasági érdekképviselet már 2007 óta rendelkezett megfigyelői tagsággal, az új státus igénylését az EU-Szerbia csatlakozási tárgyalások elindítása tette lehetővé” – fogalmazott a tanácskozást követően Vincze Loránt, az RMDSZ külügyi titkára.

Az EPP politikai közgyűlése ugyanakkor határozatokat fogadott el az október 21-én és 22-én Madridban megrendezett tisztújító kongresszus előkészítéséről. A néppárti kongresszuson az RMDSZ magasrangú küldöttséggel vesz részt.

Kimaradt?