Szírekkel telt meg a Budapest-München nemzetközi vonat

Felengedik a nemzetközi járatokra a budapesti Keleti pályaudvaron azokat a migránsokat, akik érvényes okmányokkal és jeggyel rendelkeznek - tapasztalta a helyszínen hétfőn az MTI és az M1 tudósítója.

Az M1 aktuális csatorna tudósítása szerint hétfő reggel óta emiatt hatalmas a sor a pályaudvar nemzetközi pénztárainál, a délelőtt 11-kor indult vonat pedig teljesen tele volt. 

Az MTI tudósítója a helyszínen azt tapasztalta, hogy mindenkit fölengednek a nemzetközi vonatokra. A tudósító csak magukat szíreknek vallókkal beszélt, akik azt mondták: tudomásuk szerint elutazhatnak Münchenig a vonattal. 

Lőcsei Virág, a MÁV-csoport szóvivője az MTI érdeklődésére azt mondta: nemzetközi vonatjegy személyi okmányok felmutatása nélkül vásárolható, a kalauz pedig csupán azt ellenőrzi, hogy az utas rendelkezik-e érvényes vonaljeggyel az érintett vonatra. Útiokmányt kizárólag a rendőrök kérhetnek - tette hozzá a szóvivő. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata későbbre ígért tájékoztatást.

Németország nem indít különvonatokat Magyarországra a szír menedékkérőkért - közölte hétfőn a német kormányszóvivő. Steffen Seibert a Twitter mikroblogportálon azt írta, hogy "nincsenek különvonatok", és "az uniós jog érvényes", amely szerint "aki Magyarországra megy, annak ott kell regisztrálnia magát és ott kell lefolytatni a menedékjogi eljárást". A kormányszóvivő arra, a Twitteren megjelent értesülésre reagált, amely szerint Németország budapesti nagykövetségének szervezésében a német állam "chartervonatokkal" szállítja el Magyarországról Németországba a szír menedékkérőket. Az értesülésre a német külügyminisztérium is reagált, a Twitteren azt írták, hogy "tudomásunk szerint kacsáról van szó".

Kapcsolódók

Kimaradt?