Romániai embercsempészekkel teltek meg a magyarországi fogdák

Szerdán és csütörtökön 18 román állampolgárt vettek őrizetbe Magyarországon embercsempészet gyanújával - közölte pénteken a bukaresti külügyminisztérium.

A közlemény szerint Románia budapesti nagykövetségét a magyar rendőrség arról tájékoztatta, hogy augusztus 26-án négy román állampolgárt vettek őrizetbe Budapesten, akiket pénteken hallgatnak ki. A kommüniké felidézi, hogy csütörtökön embercsempészettel gyanúsított további 12 román állampolgárt vett őrizetbe és hallgatott ki a magyar rendőrség, amely előzetes letartóztatásukat kezdeményezte.

Jelenleg 16 román állampolgár van a budapesti rendőrségi fogdában, de konzuli segítséget egyikük sem igényelt. Románia budapesti nagykövetsége figyelemmel követi esetüket, együttműködik a magyar hatóságokkal, hogy tudomást szerezzen a román állampolgárok jogi helyzetének esetleges változásáról, továbbá készen áll arra, hogy törvényes illetékessége keretein belül konzuli támogatásban részesítse őket - olvasható a román külügyi közleményben.

Péntek délután Raluca Lunculescu román külügyi szóvivő sajtóértekezleten is beszámolt a leírt esetekről, hozzátéve, hogy a nap folyamán a román felet a magyar hatóságok hivatalosan is értesítették két másik esetről. A magyar M5-ös autópályán péntek hajnalban felborult, bevándorlókat szállító kisteherautó román sofőrjének őrizetbe vételével, és egy Fejér megyében letartóztatott román gépkocsivezetővel együtt már 18-ra emelkedett az embercsempészetért Magyarországon elfogott román állampolgárok száma - mutatott rá.

 A sajtóértekezleten elhangzott: ha jogerősen letöltendő szabadságvesztésre ítélnek egy román állampolgárt Magyarországon, az illető kérheti áthelyezését egy romániai büntetés-végrehajtó intézetbe. Ha ezt a magyar és a román igazságügyi minisztérium is jóváhagyja, a büntetés fennmaradó részét az elítélt Romániában töltheti le.

Az osztrák fél tájékoztatása szerint az ausztriai A4-es autópályán csütörtökön talált, megfulladt menekültekkel teli kamion esetében egyetlen román állampolgár sem érintett - erősítette meg a román külügyi szóvivő.
banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?