Tudósok bojkottálják Orbán Viktor díszvacsoráját

Orbán Viktor immár harmadszor hívta meg a Széchenyi-díjas tudósokat, hogy a Magyar Tudományos Akadémia alapítójának születésnapját egy fogadás keretében együtt ünnepeljék – írja a Népszavára hivatkozva az ATV internetes felülelén. 

Fehér Márta Széchenyi-díjas kutató a kormányfői vacsora bojkottjára kérte társait.  A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Filozófia és Tudománytörténeti Tanszékének professzora szerint "nem helyes elfogadni olyan politikus meghívását, akinek rendelkezései újra meg újra megsértik az egyetemi autonómiát, adminisztratív eszközökkel korlátozzák a kutatás (és oktatás) szabadságát, csökkentik anyagi forrásait”.

Az Élet és Irodalomban (ÉS) megjelent felhívása magyarázatát a Vasárnapi Hírek hétvégi számában azzal egészítette ki: "ha hagyjuk, hogy a tudományos világra rátelepedjen a politika, akkor nemcsak egy-egy egyetem kerül veszélybe, hanem az egész társadalom" – írja a Népszava.

A felhíváshoz elsőként Radnóti Sándor Széchenyi-díjas filozófus, esztéta csatlakozott, aki szerint "szép lenne és méltó", ha minél többen megfogadnák Fehér Márta javaslatát. Szintén bojkottálja a vacsorát Ludassy Mária filozófus, aki a rendszerváltáskori alkotmány eltörlése miatt tiltakozva eddig sem ment el a díszvacsorákra – írja a lap.

Kimaradt?