Orbán Viktor díszvacsorájának bojkottálására szólít fel egy magyar tudós

Fehér Márta Széchenyi-díjas professzor nyílt levelében arra kérte tudóstársait, ne menjenek el a kormányfő fogadására. 

Orbán Viktor idén harmadszor hívta meg a Széchenyi-díjas tudósokat, hogy a Magyar Tudományos Akadémia alapítójának születésnapját szeptemberben egy fogadáson együtt ünnepeljék. Radnóti Sándor Széchenyi-díjas egyetemi tanár elsőként csatlakozott a felhíváshoz.

A filozófus, esztéta szerint "szép lenne és méltó", ha minél többen megfogadnák Fehér Márta javaslatát. Radnóti a Népszavában az okokat, amelyek miatt szerinte sem lehet elfogadni a vacsorameghívást, még kiegészítette azzal, hogy az Orbán-kormány súlyos ellenségeskedést szít a magyar társadalomban, minden ellenzéki pártot ellenségnek állít be, és csak azokat tekinti magyarnak, akik a jelenlegi kurzusnak a hívei.

Az irodalomtörténész filozófus az elmúlt két évben is kapott meghívást az eseményre, de minden alkalommal - ahogyan most is -, udvariasan és azonnal visszautasította azt. "Az ember nem ül le egy asztalhoz olyan kormányfővel, aki nyíltan uszít, pengekerítést épít a menekültek elé, illiberális demokráciáról szónokol. Ez evidencia" – összegezte érveit.

Fehér Márta felhívásához csatlakozott Ludassy Mária is. A Széchenyi-díjas filozófus eddig sem ment el a díszvacsorákra, csak nem lépett a nyilvánosság elé véleményével. Most ő is megtette - emlékeztet a Népszava.

Kimaradt?