A török miniszterelnök visszaadta kormányalakítási megbízását

Visszaadta kormányalakítási megbízatását Recep Tayyip Erdogan török államfőnek Ahmet Davutoglu miniszterelnök, miután nem sikerült koalíciós partnert találnia. Ezek után az államfőnek kell döntenie arról, hogy megbíz-e valaki mást egy új kabinet létrehozásával, avagy feloszlatja a jelenlegi parlamentet és új választásokat ír ki. Korábban nem rejtette véka alá, hogy ez utóbbi megoldásnak lenne a híve. 

Ez esetben várhatóan novemberben hívnák az urnák elé a lakosságot. Az államfő feloszlathatja a jelenlegi ügyvivő kabinetet, és egy átmeneti mandátummal rendelkező, úgynevezett választási kormány felállítását rendelheti el. Ebben a négy parlamenti párt venne részt, azaz az Erdogan által alapított, jelenleg még a kormányrúdnál lévő Igazságosság és Fejlődés Pártjának (AKP), az ellenzéki Köztársasági Néppártnak (CHP), a jobboldali Nemzeti Cselekvés Pártjának (MHP) és a kurdbarát Népi Demokratikus Pártnak (HDP) kellene osztoznia a kormányzás felelősségében, amíg az előre hozott parlamenti választásokat meg nem tartják. 

Davutoglu eddig hiába próbált egyezkedni az ellenzéki pártokkal, egyikkel sem jutott dűlőre. Utoljára hétfőn az MHP-vel próbált szerencsét, hiába. Igaz, a Köztársasági Néppárt (CHP) szóvivője hétfőn úgy nyilatkozott: az államfőnek ezek után a CHP vezetője, Kemal Kilicdaroglu számára kellene kormányalakítási megbízást adnia. A Reuters azonban megjegyezte: neki sem lenne esélye összehozni egy koalíciót, amelynek az Erdogan által kitűzött határidőig, augusztus 23-ig kellene megszületnie ahhoz, hogy elkerülhetővé váljanak az előre hozott választások.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?