Videofelvétel készült a bangkoki robbantás gyanítható tetteseiről

Felvételt készítettek biztonsági kamerák a hétfői bangkoki robbantás gyanítható elkövetőiről. A hatóságok a kép alapján keresik őket, személyazonosságuk még nem ismert – közölte kedden a thaiföldi miniszterelnök, Prajuth Csan-Ocsa.

A hatalmas robbanás a thaiföldi főváros egyik legforgalmasabb csomópontjánál, a Racsapraszong kerületben, Bangkok egyik híres hindu szentélyének közelében történt helyi idő szerint este 7 óra körül. A hely zsúfolt volt emberekkel: turistákkal, irodai dolgozókkal, vásárlókkal. A detonáció halálos áldozatainak számáról – fél nap elteltével – még mindig ellentmondásosak a hírek: a rendőrség szerint 16-an, a helyi sajtó tudomása alapján 27-en vesztették életüket, köztük négy külföldi. A négy halott külföldi közül három kínai, egy pedig Fülöp-szigeteki.

Ami a sebesülteket illeti, számuk 120-140 közé tehető. Ők többnyire külföldiek: zömmel kínai és tajvani turisták, de szingapúri és hongkongi is van közöttük. A robbanást egy pokolgép okozta, amelyet motorkerékpárra erősítettek. Ereje oly hatalmas volt, hogy két méter széles kráter keletkezett. A robbanószerkezet ugyanakkor házilag készült, egyszerű csőbomba volt, három kilogramm tömegű.

„Ez a legszörnyűbb ilyen eset, amely Thaiföldön valaha is történt. Le akarják rombolni gazdaságunkat, visszavetni idegenforgalmunkat” – mondta a kormányfő. A merényletet még egyetlen szervezet sem vállalta magára.

Pravit Vongszuvan védelmi miniszter kedden reggel annyit közölt, hogy „már sokkal világosabb, kik a robbantók, de egyelőre nem árulhatunk el többet. Nem zártuk ki a terrorizmust” – mondta a miniszter a sajtónak, miközben a reggeli kormányülésre sietett. Egy kérdésre felelve elismerte, hogy a hírszerzés mit sem sejtett a készülő merényletről.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?