Hillary Clinton átvizsgált levelei közül több száz is titkos adatot tartalmazhat

Az amerikai hírszerző szervek képviselői Hillary Clinton volt amerikai külügyminiszter eddig átnézett e-mailjei közül eddig 305 olyat szűrtek ki, amelyet szerintük a szakszolgálatoknak tovább kell vizsgálniuk abból a szempontból, hogy tartalmaznak-e titkos információt - közölte hétfőn az amerikai külügyminisztérium.

Clintonnak a diplomáciai tárca rendelkezésére bocsátott elektronikus levelezésének múlt péntekig a 23 százalékát vizsgálták át, ennek 5,1 százaléka tartalmazhat titkos értesüléseket. A diplomáciai tárca ügyvédjei erről azt az illetékes szövetségi bírót, Emmet G. Sullivant tájékoztatták, aki elrendelte, hogy az Egyesült Államok információszabadságra vonatkozó törvénye (FOIA) alapján hozzák nyilvánosságra a volt külügyminiszter - jelenlegi demokrata elnökjelölt-aspiráns - magánszerverén tárolt hivatalos e-maileket.

Azt a hírszerző szolgálatoknak kell megállapítaniuk, hogy a további vizsgálatra kijelölt levelek valóban tartalmaznak-e titkos információkat. Clinton korábban azt állította, hogy e-mailben sohasem kapott és sohasem továbbított ilyen minősítéssel jelölt információkat.

Márciusban derült ki, hogy Clinton tárcavezetőként kizárólag a privát e-mail-szerverét használta a hivatalos levelezési rendszer helyett. Ezt ő kényelmi okokkal magyarázta, azzal, hogy csak egyetlen okostelefont kívánt magánál tartani. Az ügy, párhuzamosan a Clinton Alapítvány finanszírozásáról és támogatói köréről nyilvánosságra került visszásságokkal, sokat ártott a politikus megítélésének.

Az elnökválasztási kampány során témává vált e-mail-ügy 2014 nyarára nyúlik vissza, amikor a külügyi tárca jogászai - egy, a bengázi amerikai képviselet ellen 2012-ben végrehajtott támadással kapcsolatos kongresszusi adatkérelem nyomán - felfedezték, hogy nincsenek minden vonatkozó irat birtokában. 

2014 októberében a diplomáciai tárca felkérte négy volt vezetőjét, hogy szolgáltassa be a birtokukban lévő e-maileket. Decemberben Clinton, aki 2013 elején távozott hivatalából, 55 ezer oldal terjedelmű, mintegy 30 ezer hivatalos levelet bocsátott a minisztérium rendelkezésére. (Stábjának tagjai utóbb elismerték, hogy ezek közül több hiányzik.) A politikus emellett közölte, hogy a szintén mintegy 30 ezer tételből álló magánlevelezését töröltette a szerverről.

A hivatalos Clinton-levelezést a külügyminisztérium szakaszosan elkezdte közölni, ám a biztonsági átvilágításra hivatkozva lelassította ezt a folyamatot. Júliusra a publikálás már több mint 1000 e-maillel maradt el az eredeti ütemtervtől. A tárca azt ígérte, hogy szeptemberig behozza a hátrányt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?