Csak vonattal naponta ezer migráns indul Macedóniából Szerbiába

Naponta több mint ezer Szíriából és más közel-keleti országból érkező illegális bevándorló választja a macedón Gyevgyelijából Szerbiába tartó vonatok egyikét, hogy a nyugat-balkáni országon keresztül az Európai Unió országaiba jusson.

A szerb sajtó pénteki beszámolója szerint a macedón-görög határhoz közeli gyevgyelijai vasútállomás munkatársai közölték: naponta több mint ezer migráns várakozik az észak felé tartó vonatokra, emellett sokan utaznak a görögországi Szalonikiből is a szerb fővárosba tartó szerelvényekkel is. A vonatok zsúfolásig telnek, aki nem fér fel, az a következő járatra várva a vasútállomás területén táborozik le. 

A bevándorlók Görögországból illegálisan lépnek át Macedóniába, ahol a hatóságoktól 72 órát kapnak arra, hogy elhagyják az országot. Ők ezt az időt arra használják, hogy Szerbiába jussanak, ahol ha elfogják őket, szintén 72 órát kapnak arra, hogy visszatérjenek hazájukba. Az illegális bevándorlók ilyenkor azonban nem visszafelé, hanem a szerb-magyar határ, majd Nyugat-Európa felé haladnak. Mint mondják: a háború elől menekülnek, Szíriában eladták vagy hátrahagyták mindenüket, és a biztonságosabb élet reményében indultak útnak. 

A szerb-magyar határ közvetlen közelében található Magyarkanizsára is több mint ezren érkeznek naponta, ők arra várnak, hogy az éjszaka leple alatt átjussanak a zöldhatáron. Az önkormányzat létrehozott számukra egy pihenőhelyet, hogy ne a város központjában tartózkodjanak. A pihenőhelyen tisztálkodhatnak, vásárolhatnak és internetezhetnek is. 

Aleksandar Vulin szerb szociálpolitikai miniszter a hét elején elmondta, Szerbia nem épít újabb menekülttábort, mert a mostaniakban is egyre kevesebben tartózkodnak. Ennek oka szerinte az, hogy a bevándorlók minél hamarabb, még azt megelőzően át akarnak jutni a szerb-magyar határon, hogy felépül a határzár. 

Szerbiában a hivatalos becslések szerint jelenleg több mint 70 ezer migráns tartózkodik, naponta több mint ezren lépik át a macedón-szerb határt, és körülbelül ugyanennyien kísérelnek meg átszökni a szerb-magyar zöldhatáron is.

Kimaradt?