Olasz börtönben van Igor Markov ukrán oroszbarát politikus

Az olasz rendőrség őrizetbe vette Igor Markov ukrán ellenzéki politikust, a Rogyina nacionalista ukrán párt vezetőjét, akivel szemben Kijev nemzetközi körözést rendelt el és kiadatását kéri.

Igor Markov Moszkvából érkezett a milánói nemzetközi repülőtérre. A határrendőrség az Interpol-körözés értelmében feltartóztatta, de mivel Markov ukrán-orosz állampolgárként és diplomata-útlevéllel érkezett, továbbengedték folyamatos megfigyelés alatt tartva. Markov a francia-olasz határon levő San Remo egyik szállodájába ment tovább. ​A liguriai város az Itáliába érkező gazdag oroszok egyik célállomása. Markov egy estére Monte Carlóba is átment, majd visszatérve San Remóba az olasz hatóságok szerdán hajnalban őrizetbe vették. Jelenleg a San Remo közeli Valle Armea börtönében tartják fogva.

A 42 éves Igor Markov a kijevi parlament volt képviselője, az oroszbarát ukrán ellenzék egyik legismertebb vezetője. A Moszkvába menekült volt ukrán miniszterelnök, Mikola Azarov emberének számít. A kijevi hatóságok a 2007-ben Odesszában kitört zavargások miatt köröztetik Igor Markovot. A vád szerint az ukrán városban rendezett egyik tömegtüntetés alkalmával Markov a Kreml-barát nacionalista Rogyina párt híveinek élén rátámadt a tüntetőkre. 

Az illetékes genovai bíróság pénteken határoz arról, hogy Igor Markov olasz börtönben marad-e vagy szabadlábra helyezik. Az ukrán hatóságoknak negyven napjuk van a megfelelő iratok benyújtására, amelynek alapján az olasz bíróság a kiadatásról dönt. Igor Markov a kiadatás megtagadását is kérheti arra hivatkozva, hogy Kijevben kínzásnak vethetik alá.

Kimaradt?