Iszlamista milícia csatlakozik az Iszlám Állam ellenségeihez

Az Ahrar as-Sam ultrakonzervatív szíriai iszlamista milícia támogatásáról biztosította kedden azt a közös amerikai-török tervet, hogy Szíria északi határvidékén hozzanak létre egy olyan övezetet, amelyből kiszorítják az Iszlám Állam nevű terrorista szervezetet.

Az övezet a szíriai nép érdekeit szolgálja és kulcsfontosságú a civilek védelme és a menekültek hazatérése szempontjából - közölte az iszlamista milícia.

A biztonságos övezet tervének a lényege az, hogy az Iszlám Állam helyett mérsékeltnek mondható rendszerellenes csoportok ellenőrizzék a szíriai-török határvidéket. Az Ahrar as-Sam nem tekinthető ilyen csoportnak, ezért nem lehet kívánatos partner az USA számára, de Washingtonnak egyelőre nem sikerült megfelelő, erős szövetségeseket találnia. 

Az Ahrar as-Sam egy másik, szélsőséges iszlamista szervezettel az an-Nuszra Fronttal együtt alkotja a Hódítás hadseregének nevezett csoportosulást. Az USA által terrorszervezetnek tartott an-Nuszra a múlt hónap végén megtámadta az egyik Washingtonnal szövetséges szíriai felkelőcsoport támaszpontját.

A szervezet azóta bejelentette viszont, hogy kivonul a tervezett övezet területéről, de egy közleménye szerint a terv csak Törökország érdekét szolgálja, mert valójában egy kurd államalakulat létrejöttét kívánják vele megakadályozni Szíria északi részén.

Kapcsolódók

Kimaradt?