Több tízezer fiatal brit is rosszul járhat a bevándorlás szigorításával

Több tízezer fiatal brit eleshet a szociális ellátások egy részétől és az adókedvezményektől a brit kormány  azon tervei miatt, hogy visszaszorítsák az Európai Unió többi országából érkező bevándorlók számát.

A Konzervatív Párt már a májusi parlamenti választások előtt bejelentette, hogy kormányon maradása esetén előírná, hogy a külföldi EU-munkavállalók csak négyévi folyamatos nagy-britanniai munkaviszony után juthassanak hozzá a brit szociális ellátások teljes köréhez. 

A mostani szabályok szerint ha egy külföldi EU-munkavállaló "összerakja" mindazokat a brit szociális juttatásokat, amelyeket már érkezése után igényelhet, évi tízezer font (4,1 millió forint) jövedelemhez juthat csak ebből a forrásból. 

Jogászok szerint viszont a tervezett szigorítások nem vonatkozhatnak kizárólag a külföldiekre, mert az a nyilvánvaló hátrányos megkülönböztetés miatt az európai uniós jogszabályok megszegését jelentené. Ezért a BBC keddi értesülései szerint a kormány azt tervezi, hogy a 18 éves brit fiatalokra is alkalmazná őket. Ez szakértők szerint azt jelentené, hogy a 22 év alatti britek, nem lennének jogosultak többek között bizonyos adókedvezményekre és lakhatási támogatásokra. Jelenleg mintegy 50 ezer 22 év alatti brit állampolgár részesül adókedvezményekben, többségüknek gyereke van vagy alacsony keresetű.

A BBC szerint az európai uniós állampolgárok munkavállalókra vonatkozó brit tervek ellen Lengyelország tiltakozik a leghevesebben, mert elfogadhatatlannak tartja az állampolgárság alapján való megkülönböztetést. Lengyelországban azonban októberben parlamenti választásokat tartanak, és a hírek szerint a brit kormány addig nem akar lobbizni tervei megvalósulásáért. A brit kormány a BBC szerint azt sem hagyhatja ki a számításból, hogy az Európai Bizottság bíróság előtt támadja meg intézkedéseit diszkrimináció miatt.

Nagy-Britanniában legkésőbb 2017-ig, de minden bizonnyal már 2016-ban népszavazást tartanak az ország európai uniós tagságáról, de addig a kormány újra akarja tárgyalni az EU-hoz fűződő viszonyrendszerét Brüsszellel. A tervezett tárgyalások egyik központi eleme az EU más államaiból érkező munkavállalók bevándorlási szabályainak radikális szigorítása lesz. 

Kimaradt?