Szúnyogok terjesztenek afrikai lázat Spanyolországban

Először regisztráltak Spanyolországban a chikungunya-láz vírusával fertőzött helyi lakost - közölték pénteken a spanyol hatóságok.

A Valencia tartománybeli egészségügyi illetékesek közlése szerint egy hatvanéves férfi fertőződött meg a chikungunya-láz vírusával a dél-spanyolországi Gandia kikötővárosában.

Szakértők attól tartanak, hogy az ázsiai tigrisszúnyog (Aedes albopictus) által terjesztett vírus közép- és dél-amerikai, viharos gyorsaságú elterjedését követően Európában is megjelenhet.

Mindenesetre Tomas Jelinek, a düsseldorfi utazás-orvostani központ (Centrum für Reisemedizin) tudományos vezetője a dpa német hírügynökségnek azt mondta, nem kell aggódniuk a Spanyolországba látogató turistáknak. "Maga a megbetegedés inkább kellemetlen, semmint veszélyes. A kór lefolyása az akut influenzáéhoz hasonló" - magyarázta.

Jelinek azt mondta, a betegek az influenzához hasonló tüneteket mutatnak, vagyis magas láz, fej- és végtagfájdalom lép fel. A kór különösen a krónikus betegekre, a legyengült személyekre és a csecsemőkre jelent veszélyt. A betegségre egyelőre nem fejlesztettek ki oltóanyagot és gyógymódot sem.

Korábban is megjelent már Európában a chikungunya-láz: 2007-ben Olaszországban regisztráltak elszórtan megbetegedéseket.

Kimaradt?