Vonat ütközött kamionnal Csehországban, többen meghaltak

Két ember meghalt és mintegy húsz megsérült szerda reggel egy vonatbalesetben Észak-Morvaországban. Négy sérült állapota életveszélyes - közölte Milan Chovanec cseh belügyminiszter.

A baleset az észak-morvaországi Studénka közelében történt, egy kamion gyorsvonat elé hajtott. A helyi vasútállomás alkalmazottai szerint a kamion akkor hajtott rá a sínekre, amikor az útkereszteződést lezáró sorompók már megindultak lefelé.

Lukás Hampl, a regionális mentőszolgálat szóvivője szerint a mozdonyvezető a balesetben elveszítette a lábait, és néhány sérültet lélegeztető készülékre kellett kapcsolni, állapotuk válságos.

Az egyik legmodernebbnek számító, óránkénti 160 kilométeres sebességgel is közlekedő Pendolino típusú vasúti szerelvény minden valószínűség szerint nagy sebességgel hajtott neki a kamionnak, amelynek sofőrje a baleset előtt kiugrott a kabinból és elfutott a helyszínről.

A kamion motorját több mint 200 méterre a baleset helyétől találták meg, maga a vonat pedig több mint két kilométerre az ütközéstől állt csak meg. A baleset a Prága-Ostrava vasútvonalon történt, amelyen kora délelőtt a cseh kormány is elindult Prágából Ostravába egy kihelyezett ülésre. A baleset következtében a vasúti forgalom Studénkánál teljes egészében megbénult.

Martin Ayrer kormányszóvivő közölte, hogy Bohuslav Sobotka kormányfő és Chovanec belügyminiszter ellátogat a baleset helyszínére, míg a kabinet többi tagját Hranice na Moraveből autóbusszal szállítják Ostravába. A balesetet szenvedett gyorsvonat utasait szintén buszokkal szállítják Ostravába, ahonnan egy másik szerelvénnyel folytathatják útjukat.

Kapcsolódók

Kimaradt?