Mégis Németországban maradhat a Merkel által megríkatott kislány

A német bevándorlásügyi miniszter szerint az olyan, régóta letelepedett és németül jól beszélő menekültek, mint az Angela Merkel által megríkatott palesztin kislány, jó eséllyel maradhat Németországban.

Senkinek sem fűződik érdeke ahhoz, hogy régóta nálunk élő embereket elküldjünk - mondta Aydan Özoguz bevándorlási, menekültügyi és társadalmi integrációért felelős államminiszter, arra utalva ezzel, hogy valószínűleg Németországban maradhat az a palesztin lány, akinek előző nap Angela Merkel azt mondta egy fórumbeszélgetésen, hogy nem tudnak mindenkit befogadni.

A német kancellár és a kislány párbeszédéről szóló videó bejárta a hírportálokat. Merkel egy iskolai fogadóórán beszélgetett egy négy éve Németországban élő menekült lánnyal, akit családjával együtt a Libanonba való visszatoloncolás fenyeget. Merkel kerek perec megmondta neki, hogy Németország nem tud mindenkit befogadni, és egyeseknek valóban vissza kell menniük hazájukba. A lány elsírta magát, Merkel pedig megsimogatta.

A bevándorlásügyi miniszter azonban pénteken a Spiegel Online hírportálnak azt mondta, hogy ugyan nem ismeri a kislány helyzetét pontosan, de rostocki iskolai fórumon készült videófelvétel alapján kiválóan beszél németül és tudható, hogy már hosszabb ideje Németországban él. A kormány pedig éppen az ilyen élethelyzetek rendezésére módosította a vonatkozó törvényt, hogy "a beilleszkedett fiataloknak perspektívát adjunk". 

Kegyetlenséggel vádolták Merkelt

A kislánynak, aki arról beszélt, hogy a visszatoloncolás fenyegetettsége miatti bizonytalanság megnehezíti az életüket, Merkel azt mondta, hogy megérti a helyzetét, de "a politika néha kemény dolog, és ugyan nagyon rokonszenves vagy, de te is tudod, hogy a libanoni palesztin menekülttáborokban még sok ezren élnek. Ha most azt mondanánk, hogy mind jöhettek, és Afrikából is mindenki jöhet, akkor nem tudnánk kezelni a helyzetet".

 Azt is mondta Merkel, hogy a kormány csak a menekültügyi eljárások átfutási idejének csökkentésével tudja enyhíteni a menedékkérők bizonytalanságát. Ez az "egyetlen válasz", amelyet Németország adhat, "és lesznek, akiknek vissza kell menniük" - mondta a kancellár, akit ezért sokan szívtelenséggel, érzéketlenséggel vádoltak. 

Módosult a törvény

A törvénymódosítás alapján a menekült vagy oltalmazott státuszra nem jogosult, de "eltűrt", befogadott menedékkérők - vagyis olyan személyek, akinek menedékjogi kérelmét elutasították, de nem utasították ki őket az országból - huzamosabb időre tartózkodási engedélyt kaphatnak, amennyiben legkevesebb nyolc éve, fiatalkorúak esetében pedig négy éve az országban élnek, jól beszélik a nyelvet és eltartják magukat. Jelenleg nagyjából 125 ezren vannak ebben a helyzetben. 

A módosítás másik fő pontja szerint mindazokat, akiknek csekély esélyük sincs a tartózkodási engedély megszerzésére, az eddiginél rövidebb határidővel kiutasítják. Az új szabályokat az előző héten fogadta el a törvényhozás, és akkor lépnek majd érvénybe, amikor az államfő aláírja a törvényt.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?