Az Interpol segítségét kérik a lengyelek a mérgezett partidrog ügyében

Valószínűleg külföldről származik a tömeges lengyelországi mérgezést okozó partidrog, a lengyel rendőrség ezért az Europolhoz és az Interpolhoz fordult segítségért – közölte Miroslaw Schossler, a lengyel országos rendőrfőkapitány helyettese kedden Varsóban. Egy ember meghalt, több százan vannak kórházban.

A múlt csütörtökön kezdődött mérgezéshullám leginkább a sziléziai vajdaságot érintette, ott körülbelül 250-en kerültek kórházba, két ember állapota válságos. A feltehetően a Felség (Mocarz) néven terjesztett szer a nagy-lengyelországi vajdaságban, továbbá a fővárosban és a délkelet-lengyelországi Rzeszówban is okozott mérgezéseket. Rzeszówban kedden egy fiatalember meghalt, és a TVN24-nek nyilatkozó orvos a Felség nevű szert jelölte meg a halál valószínű okaként.

A varsói országos rendőr-főkapitányságon tartott sajtóértekezleten elmondták: hétfő éjjel a sziléziai rendőrség 3 embert vett őrizetbe, köztük egy 20 éves fiatalembert, akit a „Felség” fő lengyelországi terjesztőjének tartanak.

A sziléziai vajdaság központjában, Katowicében a rendőrség az elmúlt hét vége óta már összesen 13, a partidrogok törvénytelen terjesztésével gyanúsított személyt vett őrizetbe. Schossler szerint minden jel arra vall, hogy ezek egy szervezett, Katowicén kívül is működő hálózat tagjai.

Grzegorz Karpinski rendőrfőkapitány a sajtóértekezleten elmondta: másfél ezer rendőr bevonásával országos drogellenes akció zajlik. A belügyminisztérium és több országos intézmény bevonásával koordinációs csoportot állítanak fel a partidrogokkal történő visszaélés elleni harcra. A lengyel környezet-egészségügyi intézet telefonos segélyvonalat indított, melyen a partidrogok okozta problémák kezeléséről lehet tájékozódni, valamint a terjesztők felderítését elősegítő információkat továbbítani a nyomozó szervek felé.

Lengyelországban 2010-ben tiltották be a partidrogok bolti árusítását. A kábítószer azonban internetes boltokban, játéktermekben továbbra is kapható.

Kapcsolódók

Kimaradt?