Ebola: továbbra is 30 új megbetegedést regisztrálnak hetente

Az afrikai ebolajárvány még nem ért véget, továbbra is körülbelül 30 új megbetegedést regisztrálnak hetente – mondta hétfőn David Nabarro, az ENSZ ebolaügyi megbízottja a halálos kórról.

Normális körülmények között ez a fertőzési arány „nagyon, nagyon komoly járványnak” számítana. „A fertőzöttek körülbelül harmada nem áll kapcsolatban ismert betegekkel, azaz meglepetésszerű megbetegedésekről beszélhetünk, ami rendkívül aggasztó” – figyelmeztetett Nabarro egy konferencián Fokvárosban.

A mostani a legsúlyosabb ebolajárvány a vírus csaknem negyven évvel ezelőtti megjelenése óta. A tavaly óta terjedő betegségbe több mint 11 200 ember halt bele Nyugat-Afrikában.

A fertőzési arány már csökkent a krízis tetőfokához képest, de egyes új fejlemények aggasztják a szakembereket. Libériában például június 30-án bejelentették, hogy egy tizenhét éves fiú vizsgálati eredménye pozitív lett, pedig ezt az országot két hónappal ezelőtt tisztának nyilvánítottak a járványtól.

Korábban ezt az országot sújtotta legerősebben a betegség, a járvány megfékezése után azonban követendő példaként emelték ki a szomszédos Guinea és Sierra Leone számára, ahol szintén komoly erőfeszítéseket tesznek, hogy megállítsák a vírus terjedését.

Kapcsolódók

Kimaradt?