Munkácson rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezettek be

A múlt hét végén kirobbant fegyveres összetűzés miatt fokozott biztonsági intézkedéseket vezettek be Munkácson. A városban megerősítették a kulcsfontosságú létesítmények őrzését és lemondták a tömegrendezvényeket – jelentette be hétfőn Lengyel Zoltán polgármester a munkachevo.net hírportálnak tett nyilatkozata alpján az MTI.

Munkácson a Jobboldali Szektor (PSZ) szervezetnek nincsenek fegyveresei, a helyzet egyelőre változatlan – tette hozzá. A városvezető azt mondta, elképzelése sincs arról, hogyan fognak alakulni a fejlemények. A hírportál szerint a városban lemondtak minden tömegrendezvényt, a többi között elhalasztották a Munkácsi Állami Egyetem diplomaátadó ünnepségét is.

Munkácson múlt szombaton három halálos áldozatot követelő és 11 ember, köztük négy civil sebesülését okozó fegyveres összetűzés robbant ki a PSZ szélsőséges szervezet fegyveresei és Mihajlo Lanyo ellenzéki parlamenti képviselő testőrsége között egy sportkomlexumban, és a konfliktusba a rendőrség is beavatkozott. A tűzharcban, amely a városban, majd a mellette elhaladó forgalmas autóúton is folytatódott, a PSZ fegyveresei Kalasnyikovokon kívül harckocsi-elhárító gránátvetőket, golyószórókat és mesterlövész puskákat is bevetettek.

A PSZ menekülő fegyvereseit a hatóságok szombaton megadásra szólították fel. A tűzharc után a Munkács környéki hegyek közé visszavonult PSZ-egység parancsnoka egy közösségi oldalra feltett videofelvételen azt mondta, Lanyo kezdeményezte a találkozót a PSZ kárpátaljai szervezetével, mert nem tetszett neki, hogy a PSZ járőrei ellenőrzésük alá vonták a kárpátaljai határátkelőhelyeket és akadályozták az ott folyó csempészést.

Az EBESZ közelről és távolról is figyel

Vasárnap Munkácsra érkezett az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ukrajnai missziójának küldöttsége, amelynek tagjai találkoztak Lengyel Zoltán polgármesterrel, a rendvédelmi szervek helyi és Kijevből Munkácsra érkezett vezetőivel, és felkeresték a kórházat, ahol a tűzharc sebesültjeit ápolják. A küldöttség jelentése szerint, amely több kárpátaljai hírportálon is olvasható, a város körül fokozott biztonsági intézkedések tapasztalhatók, a rendőrök több közúti ellenőrző pontot állítottak fel, nagy erőkkel van jelen a rendőrségen kívül az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU), valamint a hadsereg.

Az EBESZ munkatársai látták, amint Munkács felé tart egy 11 páncélozott csapatszállító járműből, két katonákkal tele teherautóból és egy üzemanyag-szállító tartálykocsiból álló menetoszlop, a város közelében pedig az SZBU tíz páncélozott kisbuszával találkoztak. Az EBESZ-ben közölték, hogy továbbra is figyelemmel követik a fejleményeket Kárpátalján.

A Jobboldali Szektor az európai integráció melletti és a Janukovics-rezsim elleni tavalyi Majdan-tüntetések önvédelmi erőiből jött létre.Tagjait az oroszbarát szakadárokkal vívott kelet-ukrajnai harcok miatt fegyverezték fel, és az ukrán reguláris fegyveres erők oldalán részt vesznek az oroszbarát szakadárokkal vívott összecsapásokban. A PSZ tagjai azonban Kijev ez irányú törekvései ellenére nem tagolódtak be teljesen a hadseregbe, és nem engedelmeskednek maradéktalanul a hadvezetés parancsainak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?