Kitoloncolták az olaszok az IÁ számára katonákat toborzó albánt

Kitoloncoltak Olaszországból Albániába a hatóságok hétfőn egy férfit, aki az északolasz városokban „katonákat” toborzott az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet számára.

A 38 éves Alban Elezit egy Milánóból induló repülőgépen szállították haza Albániába az olasz terrorizmusellenes nyomozóhatóság (Digos) embereinek kíséretében. Az albán állampolgár kiutasítását az északolasz Brescia városának ügyészsége rendelte el. A kitoloncolási rendelkezés értelmében Alban Elezi legalább öt évig nem léphet be a schengeni övezetbe.

Alban Elezit a Digos márciusban tartóztatta le a Balkan Connection elnevezésű olasz akció keretében. Eddig olasz börtönben volt, de nem állították bíróság elé. Helyette visszatoloncolták Albániába. Az olasz hatóságok azzal vádolják a férfit, hogy harcosokat  toborzott az IÁ dzsihadista fegyvereseinek sorába. A sajtóval közölt információk szerint az albán férfi egy Olaszországban élő marokkói és egy tunéziai állampolgárt is rávett arra, hogy Szíriában az IÁ-hoz csatlakozzon.       

Az olasz hatóságok július elsején tartóztatták le Maria Giulia Sergio olasz nőnek az olasz és Itáliában élő albán rokonságát, aki albán férjével még tavaly ősszel Szíriába utazott és az IÁ-hoz csatlakozott. Az olasz rendőrség szerint a rokonok is készen álltak Szíriába utazni.       

Angelino Alfano olasz belügyminiszter közlése szerint Olaszországból eddig mintegy hatvanan csatlakoztak az IÁ-hoz Szíriában és Irakban és közülük négyen voltak olaszok.

Kimaradt?