Repülőgépek is oltják az erdőtüzet Dubrovnik mellett

Lángra kapott a fenyőerdő a Dubrovnik melletti Velec hegységben péntek délelőtt, a 30 hektáros területen a tűzoltók mellett repülőgépek is oltják a tüzet – jelentette a horvát közszolgálati televízió (HRT).

Horvátország erdeiben – főleg a tengermelléken – a kánikulai meleg és a csapadékmentes időjárás miatt minden évben fokozott tűzveszély alakulhat ki. A legtöbb erdőtüzet emberi figyelmetlenség, villámcsapás vagy a vasúti közlekedésben keletkezett szikra okozza.

A legtöbb erdőtüzet 2007-ben regisztrálták az országban: június 1-je és augusztus 8-a között 750 erdőtűzhöz vezényelték ki a tűzoltóságot és katonaságot, ebből 177 esetben Split-Dalmát megyében. Augusztus 30-án a Kornati-szigeteken kitört tűzben 12 tűzoltó vesztette életét, akkor a kormány arra a napra gyásznapot rendelt el az egész ország területére.

A horvát meteorológiai szolgálat (DZMH) forró júliust jósol. Az előrejelzések szerint a következő napokban tovább fokozódik a meleg, a legmagasabb napi hőmérséklet 35 fok körül alakulhat. Az ország területére egyelőre nem adtak ki riasztást.

Horvátországban 1981. augusztus 4-én mérték a legmagasabb hőmérsékletet a Dubrovnik és Split közötti Ploce városában, 42,8 fokot árnyékban.

Kimaradt?