Paksi bővítés - Brüsszel hivatalból vizsgálja a projekt állami támogatását

Az Energiaklub szerdai közleménye szerint az Európai Bizottság hivatalosan vizsgálja a magyarországi, paksi bővítés állami támogatását, brüsszeli források szerint ugyanakkor nem indult formális eljárás, hivatalból értékelik a projektet.

Az Energiaklub tudatta, hogy még májusban érdeklődtek Jávor Benedek PM-es politikussal az előzetes vizsgálat eredményéről.

Az Energiaklub Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztos kedden kelt válaszát is közzétette, amelyből az derül ki, hogy az Energiaklub információval járult hozzá a testület előzetes vizsgálatához, amit a dán politikus megköszön. Vestager egyúttal tudatja, hogy a szervezet aggályait a vizsgálat keretében továbbították a magyar hatóságoknak.

A biztos leírja, hogy Magyarország 2015. május 22-én tájékoztatta hivatalosan a bizottságot a tervezett állami intézkedésről, az Energiaklub pedig bármikor küldhet további információt, amelyet figyelembe fognak venni.

Levele végén ugyanakkor a biztos azt írja, hogy ha minden szükséges információt megkapnak Magyarországról, akkor a brüsszeli testületnek két hónapja lesz mérlegelni, hogy a magyarországi intézkedések támasztanak-e egyáltalán kétséget azzal kapcsolatban, hogy megfelelnek-e az unió állami támogatásra vonatkozó szabályainak.

Tiltott állami támogatás?

Ha a bizottságnak a birtokában lévő információkból kiindulva alapos a gyanúja, hogy a tervezett intézkedések tiltott állami támogatást jelentenek, akkor úgynevezett mélyreható vizsgálatot indít, de ez a biztos levelében leírtak szerint még nem történt meg.

Az MTI az Európai Bizottságot is megkereste az ügyben, ahol hivatalosan azt a választ adták, hogy kapcsolatban vannak a magyar hatóságokkal a projekt támogatási és közbeszerzési vonatkozásainak tisztázása érdekében.

"A bizottság értékelése, hogy a projekt megfelel-e az unió állami támogatásra vonatkozó szabályainak, folyamatban van. Még nincs végleges álláspontunk, és az értékelés eredményét nem lehet megelőlegezni" - közölte a brüsszeli testület az MTI érdeklődésére.

Egy neve mellőzését kérő tisztviselő ennél világosabban fogalmazott.

Nem indult hivatalos vizsgálat" - húzta alá, hozzátéve: mindössze annyi történt, hogy a magyar kormány 2015. május 22-én hivatalosan értesítette a bizottságot a tervezett állami intézkedésekről.

Az ilyen beruházások esetében a kormányok feladata az, hogy a tervezett állami intézkedésekről értesítsék a bizottságot, amely versenyjogi hatóságként eljárva, hivatalból megvizsgálja, hogy összhangban állnak-e az uniós versenyjog szabályaival. A brit Hinckley Point C nevű atomerőmű-projekt esetében például a brit kormány az eredeti tervekhez képest több módosítást is kénytelen volt végrehajtani, de úgy már a brüsszeli testület is elfogadta a beruházást, s azt az ítéletet mondta ki, hogy összeegyeztethető az unió versenyjogi szabályaival.

A kormány álláspontja az, hogy a paksi bővítés finanszírozása nem tartalmaz állami támogatást. Az Energiaklub viszont pár nappal ezelőtt tett közzé egy gazdasági modellszámítást, amely alapján az erőművet üzemeltető cég akkor lesz működőképes, ha jelentősen megemelkedik az ár, amelyet az áramért kap, vagy ha tartósan állami támogatásban részesül.

Kapcsolódók

Kimaradt?