Órákon múlott, hogy nem lett magyar áldozata is a sousse-i lövöldözésnek

Nem sokkal kerülhette el egy magyar turistacsoport a tunéziai lövöldözést egy Sousse melletti hotelben.

Az eddigi információk szerint nincs magyar áldozata vagy sérültje a tunéziai tengerparton történt péntek reggeli lövöldözésnek – közölte a hvg.hu kérdésére Pántos György tuniszi magyar nagykövet.

A legutolsó információk szerint 37-en halhattak meg. A nagykövet szerint az egyik helyi kórház 14 sebesültről tud, akik közül öten tunéziaiak, további kilenc sérült pedig angol, német és belga nemzetiségű lehet.

A támadás által érintett egyik szállodába, a Hotel Riu Imperial Marhabába a lövöldözés után érkezett volna pénteken egy 21 tagú magyar turistacsoport, de a képviselet-vezető szerint őket a reptérről azonnal egy másik hotelbe vitték. Az Imperial Marhabában az előzetes információk szerint két magyar család lakhatott, de a nagykövet szerint ők is jól vannak.

Később Szijjártó Péter külügyminiszter is megerősítette, nem tudni magyar áldozatról. Pénteki sajtótájékoztatóján arra kérte a magyar utazókat, hogy mérlegeljék a kockázatokat, mielőtt az észak-afrikai és a közel-keleti térségbe utaznak, és vegyék komolyan a külügyi tárca utazási besorolásait.

Az AP hírügynökség korábban azt írta, a tengerparton lövöldöztek, és többnyire turisták haltak meg. Állítólag két fegyveres nyitott tüzet az ott pihenő emberekre, az egyik támadót lelőtték, a másikat később fogák el a város autópályája közelében.

Pántos György nagykövet szerint az Imperial Marhaba szálloda területét kiemeltén őrizték, kivéve a tengerparti pihenőzónát, a támadók pedig a tengerpart felől közelíthették meg a területet.

A Mozaik FM tunéziai rádió egy szemtanúra hivatkozva arról számolt be, hogy a támadók gumicsónakon érkeztek az Imperial Marhaba és a Szoviva üdülők melletti strandra, ahol tüzet nyitottak a parton pihenő turistákra. Más források azt közölték, hogy a támadók turistáknak álcázták magukat, rövidnadrágban, pólóban voltak.

A rádió megjegyezte, hogy az elkövetők jól fel voltak szerelve, még kézigránát is volt náluk. A biztonsági források tájékoztatása és a közösségi oldalakra feltöltött képek alapján a támadók Kalasnyikov gépkarabéllyal lövöldöztek. A csatorna úgy tudja, a parti lövöldözés után a támadók behatoltak az Imperial Marhabába, ahol folytatták a vérengzést. A szálloda vendégei a szobákba menekültek, és magukra zárták az ajtókat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?