Özönvízszerű esőzés sújtotta Szocsit (VIDEÓ)

Özönvízszerű esőzés sújtotta a dél-oroszországi Szocsit, egy ember meghalt az áradásban – közölte pénteken a rendkívüli helyzetek minisztériumának Krasznodari területi igazgatósága.

A hatóság sajtószolgálatának adatai szerint csütörtökön másfél havi csapadékmennyiség hullott a Fekete-tenger partján elterülő régióban, így Szocsiban is. Az üdülőváros két kerületében is súlyos helyzet alakult ki. A hatóságok Adlerben és Hosztyinszkij kerület Kudepszta nevű településén rendkívüli helyzetet hirdettek ki. 

A víz elöntötte az Adler nevű városrészben lévő vasútállomást és Szocsi repülőterét is, amely csütörtökön nem tudott járatokat fogadni, és kora este mintegy ezren vártak arra, hogy elrepülhessenek a városból. A szemtanúk által készített felvételek szerint az utascsarnokba is bezúdult a víz, az utasok pedig a megduzzadt áradatban hagyták el a repülőteret.  

https://www.youtube.com/watch?v=jPejbXFt758

Pénteken megkezdődött az apadás, de a Rosszija 24 állami hírtelevízió jelentése szerint a Mirnij nevű lakótelepen továbbra is áll a víz. Az adleri vasútállomás és a repülőtér ugyanakkor ismét a megszokott rendben működik.  

Az orosz sajtóban egymásnak ellentmondó adatok jelentek meg a károkról. Az Interfaxhírügynökség pénteken kora reggel még azt jelentette, hogy az érintett kerületekben több mint 560 házat öntött el a víz, a BBC orosz nyelvű hírportálja több mint 400 elöntött házról jelentett. A rendkívüli helyzetek minisztériuma később azt közölte, hogy mintegy 200 ház maradt a víz alatt.   

A Rosszija 24 hírtévé helyszíni jelentése szerint a heves esőzések miatt Szocsira zúdult áradat miatt sok ház vált lakhatatlanná és tulajdonosaik mindenüket elvesztették. Több száz épületet teljesen fel kell újítani. Százegynéhány gépkocsi került a víz fogságába, több teljesen elmerült a sáros áradatban. 

Csaknem 300 embert kellett elhelyezni szállodákban, óvodákban, iskolákban.  

Közel három éve özönvízszerű esőzés okozott áradást a dél-oroszországi Krasznodari területen. 2012. július 6-7-én a dél-oroszországi körzet több települését, köztük Gelendzsiket, Krimszket és Novorosszijszkot elöntötte az ár a sok  eső miatt. A katasztrófában 168 ember meghalt, több mint hétezer lakóházban keletkezett kár.

Kimaradt?