Ferenc pápa: a válás néha erkölcsileg szükséges

A férj és feleség különélése néha "elkerülhetetlen", sőt "erkölcsileg szükséges", hogy megvédjék a gyengébbik házastársat "azoktól a súlyos sérülésektől, amelyeket az arrogancia, az erőszak, a megaláztatás, a kihasználás és a közömbösség okoz - mondta szerdai audienciáján a pápa.

Ismét a katolikus tanok szigorú értelmezésével szembemenő álláspontot fogalmazott meg Ferenc pápa szokásos heti audienciáján.

Az AP hírügynökség szerint az egyházfő szerdán azt mondta, néhány nőnek és férfinek sikerül úrrá lenni közös problémáikon, de ez nem minden házastársnak sikerül. A férj és feleség különélése néha "elkerülhetetlen", sőt "erkölcsileg szükséges", hogy megvédjék a gyengébbik házastársat, illetve a gyermekeket "azoktól a súlyos sérülésektől, amelyeket az arrogancia, az erőszak, a megaláztatás, a kihasználás és a közömbösség okoz" - tette hozzá.

Ferenc egy sor nyilatkozatot tett családi ügyekben, előkészítve a sokak által várt októberi püspöki szinódust, ahol egyházi vezetők vitatják meg a témát. A püspökök arról is szót ejtenek majd, hogyan lehet az egyház barátságosabb azokkal az elvált katolikusokkal, akik anélkül házasodnak újra, hogy a katolikusok érvénytelenítették volna első házasságukat. "Kérjük az Urat, hogy olyan hitünk legyen, ami által az Ő szemével láthatjuk a családi élet valóságát, és hogy olyan mély szeretet legyen bennünk, hogy az Ő könyörületes szívével fordulhassunk minden család felé" -  mondta szerdai imádságában.

Kimaradt?