Obama egységesítve legalizálja a váltságdíj-ipart

Nem fogja többé büntetőjogi eljárással fenyegetni az Egyesült Államok azokat a családokat, akik váltságdíj tárgyalásokat kezdenek a családtagjaikat fogva tartó terrorszervezetekkel. Barack Obama amerikai elnök a tervek szerint szerdán jelenti be, hogy milyen egyéb változások lesznek a külföldön folytatott amerikai túsztárgyalásokkal kapcsolatban, írja a New York Times alapján az Index.

Obama szerint elsősorban az kell tisztázni, hogy miközben állami szinten továbbra sem tesznek majd engedményeket a túszejtők felé, ez nem jelenti azt, hogy a kormány ne léphetne kapcsolatba és ne tárgyalhatna túszejtő szervezetekkel, vagy ne segíthetné a túszok családjait, hogy felvegyék a kapcsolatot a szervezetekkel.

Ezek a változások nem forradalmiak, az Egyesült Államok kimondatlanul ugyan, de régóta ezen elvek mentén kezelte a legtöbb közel-keleti túszdrámát. Mivel ezek az elvek eddig csak szokásjogként érvényesültek, sokszor nem egységesen és rosszul alkalmazták őket a különböző állami szervezetek, miközben a családok nem értették, miért bánnak velük máshogy, mint más túszok családjával.

Egy Bowe Berghdal nevű túsz kiszabadításában például olyannyira részt vettek az amerikai hatóságok, hogy öt guantánamói tálib fogolyra cserélték el a férfit. Ehhez képest például az al-Kaida vagy az Iszlám Állam fogságába esett férfiak és nők családjának megmondták, hogy semmiféle engedményt nem tesznek a terrorszervezetek felé, sőt, büntetőjogi eljárást indítanak a családok ellen, ha ők tárgyalni próbálnak.

Az is előfordult, hogy a különböző állami szervek mondtak egymásnak ellent egyes ügyekben: egy Theos Padnos nevű férfi anyját az amerikai külügyminisztérium például perrel fenyegette, ha tárgyalni mer, miközben az FBI felajánlotta, hogy segít eljuttatni a váltságdíj összegét az al-Kaida szíriai ágának, amely fogva tartotta a fiát.

A szabályok felülvizsgálatát Obama még decemberben kezdte meg, és az átalakításhoz egyebek mellett hosszú interjúkat készített a közelmúlt túszdrámáiban érintett családok több tagjával is.

Kimaradt?