Csaknek 70 millió gyerek halhat meg gyógyítható betegségekben

Csaknem hetvenmillió gyerek vesztheti életét amúgy gyógyítható betegségekben a következő másfél évtized során, ha a nemzetközi közösség nem fordít nagyobb figyelmet sorsukra - figyelmeztetett kedden közzétett jelentésében az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF.

A szervezet adatai szerint jelenleg évente mintegy hatmillió gyerek hal meg ötödik születésnapjának betöltése előtt elkerülhető betegségekben. A javuló gyermekhalálozási tendenciákat és a népességnövekedési prognózisokat figyelembe véve az UNICEF kutatása szerint, ha a kérdés nem kap a jelenleginél nagyobb támogatást a világ országai részéről, 2030-ig összesen 68 millió gyerek halhat meg ötéves kora előtt megelőzhető betegségekben.

Az ENSZ Gyermekalapjának előrejelzése arra is kitér, hogy a jelenlegi tendenciák szerint 15 év múlva 119 millió gyerek lesz súlyosan alultáplált a világban.

Anthony Lake, az UNICEF vezetője a jelentés közzététele alkalmából közölte: "Ha a nemzetközi közösség engedi, hogy a jelenlegi tendenciák folytatódjanak, gyerekek millióin nem tudunk segíteni". "A legsúlyosabban nélkülözni kényszerülő gyerekek élete és jövője is számít - nemcsak saját maguk, hanem családjuk, közösségük és társadalmuk számára is" - mondta Anthony Lake.

A jelentésből ugyanakkor az is kiderül, hogy 1990 óta az ötéves kor előtti gyermekhalandóság mértéke felére csökkent, a súlyosan alultápláltak aránya az ötévesnél fiatalabbak körében 41 százalékkal esett vissza, és több millióval nőtt az oktatáshoz hozzáférők száma. Ez utóbbi előrelépést mindazonáltal árnyalja, hogy jelenleg világszerte mintegy 58 millió gyerek nem részesül általános iskolai oktatásban sem.

Az UNICEF vezetője arra kérte a nemzetközi közösséget, hogy az ENSZ következő - szeptemberben kidolgozandó - fejlesztési céljai között kapjon kiemelt figyelmet a nélkülöző, szegénységbe születő gyermekek megsegítése.

Kimaradt?