Rijád al-Malki: Palesztina felújítaná a tárgyalásokat Izraellel

Palesztina visszatérne a tárgyalóasztalhoz és szeretné folytatni Izraellel a béketárgyalásokat, amelyek Izrael mellett a független palesztin állam megalakulásához vezetnének a Közel-Keleten – mondta Rijád al-Malki palesztin külügyminiszter szerdán Prágában, miután tárgyalásokat folytatott vendéglátójával, Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszterrel.

Zaorálek, aki néhány napja Izraelben járt, azt mondta, hogy mindkét fél szeretné felújítani a béketárgyalásokat, amelyek már hosszabb ideje szünetelnek.

„Most is azt hallottam, hogy a palesztin félnek is ez az érdeke, és a kétállami megoldás elérése céljából hajlandó visszatérni a tárgyalóasztalhoz” – jelentette ki Zaorálek. Leszögezte: a közel-keleti konfliktusban Csehország nem lát más megoldást, mint azt, hogy a béketárgyalások alapján Izrael mellett megalakul a független palesztin állam is. Megjegyezte, hogy az egyik félnek sem jó, ha bármelyikük is előzetes feltételeket szab a tárgyalások megkezdéséhez.

„Bízunk a Cseh Köztársaságban, amely mindkét ország barátja, hogy hozzájárul a jobb megértéshez és a tárgyalások felújításához szükséges jobb feltételek megteremtéséhez, amelyek véget vetnének a megszállásnak, és a palesztin állam létrehozásával felújítanák a békét régiónkban, hogy a palesztin állam békében és biztonságban létezhet az izraeli állam mellett. Mi ezt a víziót osztjuk” – mondta Rijád al-Malki újságíróknak.

Mindkét félnek érdeke kell legyen a béketárgyalások felújítása, mert mindkettőjüket „sokkal szélsőségesebb erők fenyegetik”  – vélekedett a cseh diplomácia vezetője, nyilvánvalóan az Iszlám Államra célozva. Csehország hajlandó közvetíteni, de a döntést „nekik kell meghozniuk” – szögezte je Zaorálek.

A palesztin diplomácia vezetőjét, aki egynapos látogatást tett Prágában, fogadta Milos Zeman cseh köztársasági elnök is.

Kimaradt?