Katonák haltak meg egy összecsapásban Luhanszknál

Két katona meghalt, kettő pedig megsebesült, amikor előző este az ukrán fegyveres erők tagjai összecsaptak az ellenőrzésük alatt lévő területre behatoló oroszbarát diverzánsokkal – közölte kedden Hennagyij Moszkal Luhanszk megyei kormányzó sajtószolgálata.

Az összeütközés a Luhanszktól északnyugatra, az ukránok ellenőrizte Trjohizbenka településnél történt. A falut a szakadárok Grad rakéta-sorozatvetőkkel is lőtték a tőle délre fekvő Szlovjanoszerbszk településről, néhány lövedék a falu tanácsépületénél csapódott be. A rakéták ezen kívül a 35 Celsius fokos nyári hőségben tüzet okoztak a helyi tbc-szanatórium melletti erdőben. A kormányzóság közleménye szerint a gyógyintézetet nem érte találat, civil áldozatokról nem kaptak jelentést.

A kijevi hadműveleti parancsnokság szerdai közleményében ismét a szakadárok tüzérségi támadásairól számolt be a kelet-ukrajnai frontvonal teljes hosszán. Hétfő délutántól éjfélig összesen 30-szor lőtték a szakadárok a front ukránok ellenőrizte oldalát. A déli frontszakasznál a Mariupol kikötővárostól nem messze fekvő Sirokine települést hétszer vették tűz alá a minszki egyezményben betiltott 120 milliméter kaliberű aknavetőkkel, illetve 122 milliméteres tarackágyúkkal. A februári minszki megállapodás alapján a 100 milliméternél nagyobb kaliberű fegyvereket ki kellett volna vonni a front menti övezetből.

Donyeck környékén is folytatták az éjjel a szakadárok az ukrán állások elleni tüzérségi támadást nagy kaliberű aknavetőkkel és tarackágyúkkal, főként Piszki és Opitne településeket lőtték. Marjinkánál orvlövészek „dolgoztak”.

A két megyeszékhely között, Artemivszk körzetében háromszor vetettek be a szakadárok aknavetőket. Luhanszk környékén Krimszke települést támadták tiltott kaliberű aknavetőkkel, Sztanicja Luhanszka és Scsasztya településeknél könnyű fegyverekkel vették tűz alá a katonai állásokat.

Kimaradt?