Stabilan vezet a Fidesz a közvélemény-kutatók szerint

A Fidesz-KDNP továbbra is biztosan vezet a pártok versenyében - derült ki három közvélemény-kutató cég elemzésének összevetéséből; a Medián és a Nézőpont statisztikai értelemben azonosan 27, illetve 28 százalékra méri a Fidesz-KDNP népszerűségét, ettől eltérően az Ipsos csak 20 százalékos támogatottságot mér a kormánypártoknak a teljes népességen belül.

A Nézőpont Intézet által működtetett közvélemény-kutatók.hu havi kutatási összefoglalója szerint - amelyet pénteken juttattak el az MTI-hez - a többi párt esetében az intézetek mérése megegyezik, mindössze 1-2 százalékponttal tér el a teljes népesség adatait tekintve.

Az összesítés szerint a második legerősebb párt a Jobbik, 15-16 százalékos táborral, őket követi a támogatottságából veszítő MSZP, amely jelenleg 7-9 százalékos szimpatizánsi körrel rendelkezik. A DK és az LMP továbbra is fej-fej mellett, 4-6 százalék közötti sávban mozog, míg tőlük nagyságrenddel lemarad az Együtt, és a csak néhol mérhető támogatottságú PM.

A biztos szavazó pártválasztók (Medián, Ipsos), illetve a potenciális szavazók (Nézőpont) körében is a Fidesz-KDNP vezető pozícióját mutatta mindegyik kutatás. A választási eredményhez legközelebb eső mérési adatok közül a Mediánnál a legmagasabb a kormánypártiak aránya (44 százalék), de nem sokkal marad el ettől a Nézőpont és az Ipsos adata sem 39, illetve 38 százalékkal.

A Jobbik a kutatások szerint a 24-28 százalékos sávban mozog, őket ezen a bázison is az MSZP követi 12-15 százalékos támogatottsági aránnyal. A Fidesz előnye a Jobbikkal szemben a Mediánnál a legnagyobb (20 százalék), míg az Ipsosnál a legkisebb (10 százalék). A DK szavazói kifejezetten aktívnak tekinthetők, mivel ebben a kategóriában jóval közelebb vannak a szocialistákhoz és egyértelműen megelőzik az LMP-t, jelen állás szerint 9-10 százalékot érnének el a választáson. Az LMP valószínűleg most is meghaladná a bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt, viszont az Együtt és a PM biztosan nem érné azt el.

A Nézőpont Intézet telefonos közvélemény-kutatása május 16-22. között zajlott, az Ipsos kutatása június 1-8. között, míg a Medián felmérése május végén történt, minden esetben ezer ember megkérdezésével.

Kimaradt?