Felvétel készült a magyar pilóta katapultálásáról (VIDEÓ)

Videót tett közzé a Magyar Honvédség a Youtube-on a szerdai Gripen-balesetről, amikor a pilóta katapultált a gépből a leszálláskor.

Hende Csaba honvédelmi miniszter Hazáért érdemjellel tüntette ki Kádár Sándor őrnagyot, aki szerda reggel a kecskeméti repülőtéren a Magyar Honvédség elromlott Gripenjével kényszerleszállást hajtott végre, majd katapultált. A 39 éves pilótát jelenleg 8 napon túl gyógyuló sérüléssel kezelik a budapesti kórházban, Kádár Sándornak eltört az egyik csigolyája, egy másik pedig megrepedt.

A Magyar Honvédség Youtube-oldalán videót tettek közzé arról, ahogy a miniszter meglátogatja az őrnagyot, ebben pedig 0:40-től látható maga a baleset is:

https://www.youtube.com/watch?v=37LVQe09wjQ

A Magyar Honvédség JAS-39 Gripen típusú vadászrepülőgépének pilótája szerda délelőtt kiképzési repülésre szállt fel. A pilóta nem sokkal később "deklarált vészhelyzetet" jelentett, mivel többszöri próbálkozásra sem sikerült behúznia a gép orrfutóját, amely így "félállásban" maradt.

A pilóta és a földi személyzet svéd szakemberek bevonásával minden körülményt és tapasztalatot mérlegelt, és még a levegőben megkísérelték elhárítani a műszaki hibát. Mivel ez több mint egy órán át sem sikerült, a pilóta úgy döntött, hogy az üzemanyag kifogyásáig a levegőben tartja a gépet, majd úgynevezett hasraszállást hajt végre a kecskeméti kifutópályán.

Mivel a manőver során a gép balra kitört a betonon, a pilóta a protokollnak megfelelően katapultált. Az előzetes vizsgálatok szerint a vadászgép javítható.

Kapcsolódók

Kimaradt?