Továbbra is uniós zárlat alatt Janukovics embereinek vagyona

Az ukrán állami javak hűtlen kezelésének gyanúja miatt korábban elrendelt vagyonbefagyasztási intézkedéseket hosszabbított meg pénteken az Európai Unió.

A 2014 februárjában megbuktatott Viktor Janukovics volt ukrán államfő rezsimjének olyan kulcsfigurái érintettek ezekben a korlátozó intézkedésekben, akik ellen büntető eljárás folyik Ukrajnában, mert a gyanú szerint a Janukovics-rezsim bukásakor jelentős értékű ukrán állami javakat tulajdonítottak el. Ezeknek a személyeknek az EU-ban fellelhető vagyonát zárolták.

Négy ilyen érintettel szemben szombaton lejár a korábban elrendelt vagyonzárlat hatálya. Közülük hárommal szemben most meghosszabbították az intézkedés hatályát – két személlyel szemben kilenc, a harmadikkal szemben négy hónapra. Így összesen 17 személlyel szemben marad érvényben ukrán állami javak hűtlen kezelésének gyanúja miatti uniós vagyonzárlat. Hogy a most hozott döntések konkrétan kiket miként érintettek, egyelőre nem közölték Brüsszelben, az csak az unió hivatalos közlönyének szombati számából derül majd ki.

Ezektől a korlátozó intézkedéstől függetlenek azok az uniós beutazási tilalmak és vagyonzárolások, amelyeket azokkal az orosz, illetve ukrajnai politikusokkal, katonai vezetőkkel szemben rendeltek el, akik felelősséget viselnek az Ukrajna szuverenitása és területi épsége elleni orosz, illetve oroszbarát szeparatista cselekményekért, beleértve a Krím Ukrajnától történt elszakítását, és a kelet-ukrajnai erőszak előidézését.

Kimaradt?