Április vége óta 50 ezer embernek adott kegyelmet Putyin

Eddig több mint ötvenezer ember részesült Oroszországban abban az elnöki amnesztiában a Győzelem napja 70. évfordulójának alkalmából. Ez a szám akár még a nyolcszorosára is emelkedhet.

Valerij Makszimenko elmondta, hogy a duma által április végén jóváhagyott amnesztia hatályba lépése óta 50 ezer 541 ember részesült a közkegyelemben. Köztük 6636, letöltendő szabadságvesztésre ítélt ember mentesült büntetése alól.

A büntetés-végrehajtási intézményekből szabadulók között kisebb számban háborús veteránok, a csernobili atomkatasztrófa mentőmunkálataiban részt vevők, kiskorú vagy rokkant gyermekkel rendelkező, illetve terhes nők, 55, illetve 50 évnél idősebb férfiak és asszonyok, fiatalkorúak, valamint súlyos tbc-s és daganatos betegségben szenvedők vannak – részletezte Makszimenko.

A legtöbben, több mint 42 ezren azonban olyanok kaptak amnesztiát, akiket a bíróság szabadságvesztésnél enyhébb büntetésre ítélt, akik felfüggesztett büntetést kaptak vagy házi őrizetben voltak. A vizsgálati fogdákból 1658 ember szabadult, 19-en pedig a fiatalkorúak javító intézetéből – tette hozzá a FSZIN ideiglenes vezetőhelyettese.

Az amnesztia azokra vonatkozhat, akik először követtek el kisebb vagy közepes súlyú bűncselekményt, és büntetésük ideje nem haladja meg az öt évet. Nem terjed viszont ki a Putyin-ellenes 2012-es Bolotnaja téri tüntetés még börtönben lévő résztvevőire.
Pavel Krasenyinnyikov, a duma törvénykezési bizottságának elnöke korábban úgy vélekedett, hogy az intézkedés – amely fél évig marad hatályban – akár 350-400 ezer embert is érinthet Oroszországban.

Kapcsolódók

Kimaradt?