Náci háborús bűnös halt meg Kanadában

Meghalt Kanadában a múlt héten Volodimir Katrjuk, aki második helyen szerepelt a Simon Wiesenthal Központnak a körözött náci háborús bűnösök nevét tartalmazó listáján - közölte csütörtökön a férfi ügyvédje.

Az ukrán származású férfi a hírhedt náci rohamosztag, az SS ukrán zászlóaljának tagja volt 1942 és 1944 között. Kiadatását Oroszország is kérte, mert állítása szerint része volt az 1943-ben lengyelek és mások ellen elkövetett katyni mészárlásban. Katrjuk 1944-ben megszökött az SS-től, és Párizsban élt, majd 1951-től Kanadában méhészkedett.

Az ukrán férfi tagadta az ellene felhozott vádakat. Elismerte ugyan, hogy tagja volt az SS-nek, de azt mondta, kényszerítették, és feladata csak abból állt, hogy a falusi civileket és állataikat megóvja az ellenállók támadásaitól. 

1999-ben egy kanadai bíróság már foglalkozott az ügyével, és úgy ítélte meg, hogy az állampolgárság megszerzésének érdekében hazudott; arra azonban nem talált bizonyítékot, hogy háborús bűnöket követett volna el. A kormány néhány évvel később úgy határozott, hogy nem vonja meg kanadai állampolgárságát. 

Volodimir Katrjuk 93 évesen halt meg.

Kimaradt?