Negyvenketten szabadultak iszlamista fegyveresek fogságából

Kiszabadult 42 ember csütörtökön abból a több mint másfél száz tunéziai vendégmunkásból, akit a Fadzsr Líbia (Líbia Hajnala) nevű iszlamista fegyveres szövetség egyik csoportja tartóztatott le a hét elején a líbiai fővárosban - közölték helyi tisztségviselők.

Mohamed Abdel-Szalám al-Kueiri, a Tripoliban működő illegális bevándorlás elleni hivatal egyik vezetője a francia hírügynökségnek elmondta, hogy „hivatala járt közben a 42 tunéziai szabadon bocsátása érdekében". Ugyanakkor nem kívánta néven nevezni a vendégmunkásokat négy napja fogva tartó csoportot, és a letartóztatásuk okáról sem beszélt. A hivatal egy másik vezetője azt mondta, hogy a fegyveresek összesen 150 embert tartóztattak le az elmúlt napokban.

Moammer Kadhafi elnök 2011-es megbuktatását követően Líbia kettészakadt a különböző fegyveres milíciák háborújában. Az észak-afrikai országnak jelenleg két kormánya van, az egyik, amelyet a nemzetközi közösség elismer, az ország keleti részében székel, a másik Tripoliban működik a Fadzsr Líbia fegyveres szövetség ellenőrzése alatt.   

Csütörtökön, a nap folyamán a tunéziai külügyminisztérium arról számolt be, hogy a tuniszi hatóságok „a legmagasabb szinten tárgyalnak a líbiai felek mindegyikével", hogy elérjék az elmúlt napokban Líbiában letartóztatott állampolgáraik „lehető leggyorsabb" szabadon engedését. A tárca egyúttal ismét arra figyelmeztette a Líbiában tartózkodó tunéziaiakat, hogy „a legnagyobb óvatossággal és éberséggel járjanak el utazásaik során".

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?