Merkel: a keleti partnerség nem a bővítési politika eszköze

Az Európai Unió keleti partnerségi programja nem a közösség bővítési politikájának eszköze, ezért nem szabad teljesíthetetlen igényeket kelteni iránta – mondta a német kancellár csütörtökön a Bundestagban.

Angela Merkel a német törvényhozás alsóházában az EU-tagállamok és a keleti partnerségi programban részes országok csütörtökön Rigában kezdődő csúcstalálkozójáról szólva kiemelte, hogy az EU keleti határvidékén fekvő országokkal 2009-ben indított szomszédsági program az ukrán válság révén „minden eddiginél fontosabb”.

Ugyanakkor minden partnerrel a helyzetének és törekvéseinek megfelelő módon kell alakítani a kapcsolatokat, így tiszteletben kell tartani például azt, hogy Örményország nemcsak az EU-val, hanem Oroszországgal is szoros viszonyt kíván ápolni és csatlakozik az Eurázsiai Unióhoz.    

Alapvető fontosságú az is, hogy nem szabad választásra kényszeríteni a partnereket az EU és Oroszország között – mondta Merkel, hangsúlyozva, hogy a keleti partnerségi program nem irányul senki ellen , és „különösen nem Oroszország ellen„.

Kimaradt?